Bohinj uspješno protiv masovnog turizma

Bohinj i masovni turizam
Alpska dolina Bohinj se nalazi u Triglavskom narodnom parku u Sloveniji. Regiju po imenu Gorenjska dijeli s malim gradićem nazvanim Kranjska Gora, no, tu sva sličnost prestaje. Kranjska Gora privlači turiste koji vole luksuz i elitne lokacije, dok Bohinj održava svoju vezu s prirodom. U Bohinju za razliku od ostalih elitnih lokacija nema puno objekta višeg standarda i ostale infrastrukture za elitni turizam. Za one koje vole prirodu takvu kakva jest, bez puno ljudskog utjecaja na njezine ljepote, ta idilična alpska dolina prava je stvar.

Ljudi ljubazni i susretljivi
Stanovnike doline Bohinj najčešće opisuju kao jako ljubazne i vrlo susretljive. Ako svoj dopust preživite tamo, velika je vjerojatnost da ćete se osjećati kao gost i ne kao mušterija. Svi se znaju međusobni i vlada opći osjećaj drugarstva. Umjesto pretjerane konkurencije i međusobnog takmičenja domaćini često savjetuju da isprobate ponudu u raznim restoranima i hotelima kojih vlasnici su njihova konkurencija. Ali su uz to i prijatelji.

Ponuda osnovna ali zadovoljavajuća
Usluga je gotovo u svim djelatnostima dobra. Nemojte očekivati nešto spektakularno, no biti ćete iznenađeni nad kvalitetom usluge. Noćni život praktično ne postoji i suviše luksuzne hotele je teško pronaći. Dođite u Bohinj na skijanje po bezbrojnim skijalištima koja se nalaze u blizini s cijelom porodicom ili sa svojim parterom i nećete biti razočarani.

Obuća o nama: kakve žene nose štikle?

Ne vole sve žene da nose štikle, a zanimljivo je kakve su obuću nosile uticajne žene u različitim periodima, sa štiklom ili bez? Pod štiklom se ovde podrazumevaju samo izuzetno visoke štikle.

Šezdesete i sedamdesete godine su obeležene raznim protestima, hipi pokretom, studentskim demonstracijama, feminističkim pokretima. Zato i ne čudi što su se zvale revolucionističe godine. U glavnom, uticajne žene su tada nosile ravne cipele. Osamdesetih obuća sa visokom štiklom postaje hit, a taj trend se nastavio i do danas. Danas na važnim pozicijama u društvu, na primer, često nose visoke podpetice (srednjom se smatra šest centimetara), isto kao i pevačice. Ipak, pitanje koje se može postaviti je: zašto su žene počele u masovnom broju da nose štikle? Ili, šta to razlikuje osobe koje nose štikle i one koje ih ne nose?

Štikle

Štikle predstavljaju način da se žena izdigne, i fizički i psihički. To je zapravo neka podsvesna želja. Želja da se nešto nadomesti. To može biti mnogo toga. Nošenje obuće sa štiklom se često povezuje sa nedostatkom samopouzdanja, koje se tako nadoknađuje, na primer. Takođe, fizički izgled, visina, i sl. A verovatno se često proširi uticajem društva, pa na primer, mlađe osobe, koje ne znaju ni da hodaju u njima, i koje ne znaju zašto ih nose, ipak nose obuću sa štiklom.

Radmila Lazić je u jednom svom članku napisala svoje zapažanje da intelektualke uglavnom nose ravnu obuću. Da li se slažete sa tim?