Japanke se često mogu vidjeti u ljetnim mjesecima

U ljetnim mjesecima, kada temperature dosta porastu, mnogi vole iz one toplije obuće uskočiti u nešto prozračno. Svi imaju svoju omiljenu ljetnu obuću, a mnogi će se složiti da su im upravo japanke omiljene. One su mnoge osvojile upravo svojom jednostavnošću. Riječ je o komadu obuće koji je vrlo lagan za nošenje, a ujedno može biti i vrlo atraktivan. Naravno, treba paziti prilikom kupovine i odlučiti se za one izrađene od kvalitetnog materijala. Jer u suprotnom, moguće je da vam japanke ne izdrže niti cijelu sezonu. Ima raznih proizvođača, no mnogi koji su probali više različitih vrsta, rado će se složiti da japanke Havaianas spadaju u sam vrh ponude.

Kvaliteta bez premca

Japanke Havaianas izrađene su od gume visoke kvalitete. A po čemu se ta guma razlikuje od one od koje su izrađene neke druge japanke? Prije svega, riječ je o vrlo mekoj gumi što za posljedicu ima vrlo udoban hod. No, osim toga, japanke Havaianas izrađene su od gume koja je vrlo izdržljiva te će biti vjerni pratitelj vaših stopala duže vrijeme. Kupite li neke od jeftinijih japanki nepoznatih proizvođača, već za kratko vrijeme primjetit ćete razlog te niske cijene. Naime, na takvim japankama će se već nakon nekoliko nošenja potplat drastično stanjiti, odnosno, na očigled će postajati sve tanji. To se događa zbog gume lošije kvalitete. A to će za posljedicu imati neudobniji hod. Isto tako, kod jeftinijih japanki se vezica koja ide između prsta može puno brže poderati. A znate i sami da, ukoliko vam se ta vezica potrga, nećete ih moći nositi. Posebno je problem kada vam se to dogodi kada ste negdje vani. Mnogi taj problem najčešće rješavaju tako da dalje nastave hodati bosi.

Svi ti problemi lako se mogu riješiti kupovinom japanki Havaianas. One će vašem stopalima pružiti dugotrajni udobni hod, uz vrlo šaroliki izbor boja i uzoraka.

Tenisice za trčanje po raznim podlogama

Sve je više ljudi koji se aktivno bave trčanjem. Dio njih to čini zbog zdravlja i sve više doktora i stručnih osoba preporučuje trčanje kao odličnu aktivnost da biste ostali u formi i da regulirali svoju tjelesnu težinu. Osim njih, jako mnogo sportaša, bilo da se radi o rekreativnim ili profesionalnim, trčanjem održava svoju fizičku kondiciju. A ima i onih koji se tek povremeno odluče na trčanje, kao jednu dodatnu aktivnost koji su unijeli u svoj život. Kako bi trčanje bilo što ugodnije iskustvo, bitno je kupiti i odgovarajuće tenisice za trčanje. Mnogi zanemaruju taj aspekt i trče u prvim tenisicama koje im dođu pod ruku. Ali to je svakako krivi koncept i mnogi upravo zbog toga nerijetko odustaju od trčanja, jer im predstavlja preveliki napor.

tenisice za trčanje

Odgovarajuće tenisice za trčanje

Kada uđete u neku trgovinu s tenisicama, vidjet ćete da su kategorizirane po namjeni. Pronaći police s tenisicama za trčanje je lako, ali teško je izabrati odgovarajući od svih ponuđenih modela. Prije svega, trebate razmisliti o tome planirate li trčati samo u toplije doba godine ili i u zimsko. Postoje razlike među tenisicama za trčanje ovisno o godišnjem dobu tako da će to biti vaša prva dilema. A iduća se odnosi na podlogu po kojoj najviše planirate trčati. Tenisice za trčanje namijenjene trčanju po cesti i trčanju po neravnim terenima se također razlikuju. Razlika se najviše može primijetiti po potplatu. Kod onih koje su namijenjene za neravne terene, potplati imaju zubce kako bi bolje prianjali uz podlogu. S druge strane, tenisice za trčanje po cesti imaju potpuno ravne, glatke potplate.

Cijene

Cijene tenisica se također razlikuju, ponajviše od proizvođača do proizvođača. Kao što je slučaj i s drugim proizvodima, tenisice za trčanje onih najpoznatijih proizvođača su u većini slučajeva najskuplje. To se opravdava nešto kvalitetnijom ukupnom izradom, no, ako planirate trčati svega nekoliko puta godišnje, one jeftinije bi trebale zadovoljiti vaše potrebe.

 

Tenisice za trčanje bi morale biti nešto veće

Odlučili ste se kupiti tenisice za trčanje i započeti s trčanjem. To je odlična ideja. Prije svega, trčanje je vrlo zdrava aktivnost koja će vam svako pozitivno utjecati na zdravlje. A s druge strane, kupovina tenisica za trčanje je veliki plus. Trčati možete i u nekim klasičnim tenisicama, ali tek kada se za trčanje koriste namjenske tenisice za trčanje, onda će to iskustvo biti puno bolje. Prilikom kupovine, morate obratiti pažnju na nekoliko stvari.

tenisice za sport i trčanje.

Odabir trgovine

Tenisice za trčanje možete pronaći u specijaliziranim trgovinama s tenisicama ili u trgovinama koje nude raznu sportsku opremu. Naravno, tražite li najveći izbor, svakako odaberite specijalizirane trgovine. Također, možete ih kupiti u lokalnim trgovinama ili u internetskim trgovinama. Ako niste potpuno sigurni koji model i koju veličinu trebate, preporuka je da posjetite neku lokalnu trgovinu u kojoj ćete ih moći i isprobati.

Odabir brenda

Kada uđete u trgovinu i tražite tenisice za trčanje, prvo ćete se morate odlučiti o brendu. Uz one najpoznatijih brendova, kao što su Nike, Adidas i slični, mogu se pronaći i tenisice za trčanje nekih manje poznatih brendova. Naravno, ovisno o tome za koji se brend odlučite, ovisi i krajnja cijena. Tenisice za trčanje velikih, poznatih brendova su ujedno i skuplje. No, njihovom kupovinom možete biti sigurni da ćete kupiti model u čiji razvoj i istraživanje je utrošeno puno novca i vremena.

Odabir veličine

Druga važna stvar prilikom odabira tenisica za trčanje je njihova veličina. Ovdje pripazite na jednu vrlo važnu stvar. Naime, tenisice za trčanje bi trebalo biti nešto veće od klasičnih tenisica koje inače nosite. A razlog za to je vrlo jednostavan. Kada trčite, stopalo u njima mora imati barem malo prostora kako bi se moglo malo pomicati naprijed nazad. Ako stopalo nema uopće mjesta za pomicanje, puno brže ćete se umarati i trčanje neće biti ugodno iskustvo kakvo priželjkujete. Provjerite izbor tenisic na www.tenisice.hr.

Tenisice za trčanje za različita godišnja doba

Trčanje je mnogima omiljena aktivnost u toplijim mjesecima u godini. No, ima onih koji trčanje toliko vole da trče i u hladnijim mjesecima. Često je riječ o profesionalnim sportašima koji žele cijele godine ostati u formi. Bez obzira u koje godišnje doba trčite, važno je imati kvalitetne tenisice za trčanje. Izbor je velik, a ako trčite cijele godine, preporuka je imati različite tenisice za trčanje za različita godišnja doba.

Razlike u tenisicama za trčanje ovisno o godišnjem dobu

Ako se trčanjem planirate baviti cijele godine, to znači da ćete ponekad trčati pri vrlo visokim temperaturama, a ponekad pri vrlo niskim temperaturama, a lako je moguće i da ćete trčati po kiši, snijegu i sl. Za to vam neće biti dovoljno jedne univerzalne tenisice za trčanje, već će biti potrebna barem dva modela, jedan za toplije, a jedan za hladnije uvjete.

tenisice za trčanje

Tenisice za trčanje za toplije vrijeme izrađene su od nešto lakših materijala i često imaju mrežicu kako bi što više zraka moglo strujati kroz njih. To za posljedicu ima puno bolju prozračnost kako bi se stopala što manje znojila. Trčanje u neadekvatnim tenisicama primjerice ljeti bit će puno neugodnije iskustvo, a zbog intenzivnog znojenja, mogli biste i dobiti žuljeve.

S druge strane, tenisice za trčanje u hladnije vrijeme moraju pružiti baš ono suprotno. Moraju se pobrinuti da stopala budu dobro ugrijana, inače će trčanje biti otežano. Često takve tenisice za trčanje imaju i nešto deblji đon. A uz samo grijanje, ovakvi modeli moraju biti i vodonepropusni. Trčanjem u hladnije vrijeme često ćete biti izloženi i kiši, snijegu i drugim nepogodama, stoga je iznimno važno da vaše tenisice za trčanje ne propuštaju vodu.

Kupnjom i korištenjem odgovarajućih tenisica za trčanje u određeno godišnje doba, trčanje će biti zabavna aktivnost u kojoj ćete uživati, bez obzira na vremenske uvjete.

Dječji bicikli veselih boja s raznim dodacima

Tržište biciklima razvija se iz godine u godinu. Na proljeće, dolaskom lijepog vremena, mnogi se odlučuju to vrijeme iskoristiti za vožnju bicikla. Mnogo koji ga nemaju, odlučuju ga kupiti. Na tržištu se mogu pronaći muški, ženski i dječji bicikli. Iako je svima namjena ista, dječji bicikli se uglavnom često izdvajaju po svom izgledu. Naravno, osim samog vanjskog izgleda, dječji bicikli su i puno manjih dimenzija.

Šarenilo i dodaci dječjim bicikla

Dječji bicikli su naravno namijenjeni djeci i oni prije svega kod djece moraju pobuditi zanimanje. A proizvođači su to odlučili postići na dva načina, šarenilom i raznim dodacima. Dječji bicikli tako su najčešće vrlo veselih boja, prepuni različitih dizajna i uzoraka. Naravno, vrlo često su i oslikani motivima iz dječjih popularnih crtanih filmova i slično. Kada djeca vide takve bicikle u trgovini, odmah će ih zavoljeti i poželjeti, čega su proizvođači itekako svjesni.

dječji bicikli

S druge strane, poznata je činjenica da djeca vole i razne dodatke na biciklu. Razne perlice i ukrasi koji se postavljaju na šipke unutar kotača i koji se zajedno s kotačima okreću, uvijek su rado viđeni na dječjem biciklu.

Osim toga, djeca vole na svom biciklu imati i zvonce kako bi mogli drugima dati do znanja da su u blizini. A isto tako, vrlo su popularne i razne košarice za namirnice s prednje ili stražnje strane. Djeca ih vole zato što izgledaju slično kao i na biciklima za odrasle.

Sve u svemu, proizvođači ne potroše puno novca na nekoliko takvih dodataka koje postave na dječji bicikl, a upravo ti dodaci su ponekad ključni za odabir određenog bicikla. Trgovine s dječjim biciklima su zbog toga često prepune vrlo šarenih modela koji sadrže i razne dodatke. Dovedete li svoje dijete u takvu trgovinu, pripremite se na njegovu očaranost raspoloživim modelima i neodlučnost pri odabiru bicikla u Hervisu.

Vrijeme unosa proteina je bitan faktor

Proteini su tzv. hrana za mišiće i oni neposredno utječu na rast mišićne mase. Dolaze u raznim oblicima, ima ih u hrani koju gotovo svakodnevno jedemo, ali dolaze i u obliku suplemenata. Osim što je vrlo bitno odrediti koliko nam je količina proteina dnevno potrebna i paziti da ju svakodnevno uzimamo, još jedna kompomenta uzimanja proteina je iznimno bitna. Naime, vrlo je bitno vrijeme kada se proteini konzumiraju, a to se posebice odnosi na konzumiranje proteina u obliku suplemenata koji se brže asporbiraju.

proteini su tzv. hrana za mišiće
proteini neposredno utječu na rast mišićne mase

Najbolje vrijeme za uzimanje proteina

Proteini su obliku suplemenata se mogu konzumirati više puta tijekom dana, no jedan trenutak je iznimno bitan. Proteini bi se svakako trebali uzimati odmah nakon treninga. To je vrijeme u kojem su mišići još umorni i upravo tada je najpotrebnije da im date njihovu najbolju hranu i energiju i na taj način ih potaknete na daljnji rast. Također, nakon što završite s treningom, povećan je protok krvi kroz mišiće koji su bili aktivirani treningom. Zbog toga dolazi manje aminokiselina u to područje, a i aminokiseline se slabije iskorištavaju u određenim unutarnjim organima. A upravo proteini koje konzumirate nakon treninga će tu situaciju okrenuti u vašu korist. Da je to zaista tako slažu se i stručnjaci koji su vršili brojna istraživanja na ovom polju. Imali su dvije testne grupe vježbača. Jedna grupa uzimala je proteine odmah nakon treninga, a druga grupa ih je uzimala tek nekih dva sata nakon treninga. Nakon određenog perioda, usporedili su rezultate te dvije grupe. Rezultat je pokazao da je kod grupe koja ih je uzimala odmah nakon treninga značajno povećana mišićna masa u odnosu na drugu grupu.

Proteini se još preporučaju uzimati i nekih 45 min prije treninga. Preostalo vrijeme u danu najbolje je proteine u tijelo unositi pomoću prirodne hrane. Budete li se pridržavali ovih smjernica i redovito vježbali, rezultati će zasigurno biti odlični.