Madraci osiguravaju bolji san

Dobar madrac i jastuk pola su posla do dobre noći sna – upravo radi toga, vrlo je važno da za sebe pronaðete kvalitetan i udoban madrac na kojemu ćete se moći kvalitetno odmoriti. Srećom, izbor u trgovina je danas i više nego velik pa oko izbora ne biste trebali imati puno problema.

Manje bolova i bolji san

Ako loše spavate i imate problema s kroničnim umorom i bolovima u leðima i vratu, postoji mogućnost da je krivac za to vaš dotrajao ili neodgovarajući madrac, koji vam ne pruža dovoljno potpore tijekom noći. U kupnju madraca najbolje ići uživo. Dobri madraci trebali bi pružiti potporu vašim leðima te pratiti njihov oblik – možete li izmeðu leða i madraca lako gurnuti ruku, madrac je za vas vjerojatno pretvrd. Kada ležite na boku kralježnica bi vam trebala ostati u vodoravnom položaju, a ako previše utonete u njega kada ste na boku, vjerojatno imate previše mekan madrac.

Odgovarajuća veličina

Ako već imate krevet, prije svega madrac trebate birati prema dimenzijama kreveta. Ipak, birate li dječji krevet ili tražite krevet za visoku osobu, imajte na umu kako bi krevet, a samim time i madrac, trebao biti barem 10 centimetara duži od vas. Što se tiče širine, što više to bolje, pogotovo ako se radi o krevetu za jednu osobu. Ipak, ako ste u škripcu s prostorom u glavnoj spavaćoj sobi, isprobajte madrac s partnerom. Stavite obje ruke pod glavu dok ležite na leðima – ako vam se laktevi ne dodiruju te ne izlaze iz madraca, pronašli ste madrac dovoljno širok za vas oboje.

Zdravlje i čistoća

Patite li od alergija, madraci s posebnim tkaninama koje imaju antialergijska i antibakterijska svojstva su odličan izbor. Takoðer redovno prozračujte svoj madrac. Tijekom dana krevet ostavite otkriven, a kada imate mogućnost ostavite ga na zraku. Madrac takoðer možete i okretati kako biste svakoj strani madraca dali vremena da se dodatno prozrači, a imate li problema s grinjama i prašinom madrac takoðer možete i usisavati.

Više

Spriječite širenje mirisa od kuhanja uz kuhinjske nape

Svaka moderna kuhinja danas u sebi zasigurno ima i napu, pogotovo ako se kuhinja ne nalazi blizu prostora te se u njoj često kuha. Lijepa i funkcionalna kuhinjska napa itekako može povećati zadovoljstvo i užitak za vrijeme kuhanja.

Princip rada nape

Prije no što se odlučite za kupovinu nape, razmotrite raspored kuhinje kao i njenu veličinu i mjesto na kojemu se nalazi u domu. Prema principu rada, nape se dijele na filtracijske i ventilacijske, a imate li mogućnost svakako se odlučite za ventilacijske. One sav zrak usisavaju i izbacuju van, no za njihovu instalaciju morate bušiti zidove te takoðer imati mogućnost za postavljanje cijevi za odvod zraka. Ako nemate tu mogućnost, na izbor vam preostaju filtracijske nape, koje usisani zrak provode kroz ugljene filtere te ga izbacuju natrag u prostor. Njihov rad je bučniji i imaju manji protok, no jedina su opcija za stanove i prostore u kojima nema mjesta za odvod. Kod filtracijskih napa veoma je važno pravodobno mijenjati filtere.

Izgled nape

Izgled kuhinjske nape ponajviše ovisi o njenoj vrsti – ventilacijske nape imaju odvod zraka, što znači da su veće i imaju potrebu za dimnjakom, koji može biti vizualna barijera. Za otoke i prostore otvorena koncepta predlažu se stropne ili otočne nape, koje se lakše uklapaju i manje primijete u prostoru. Na kraju, tu je i zidna kuhinjska napa, koje se postavlja uza zid, pa ih ju je lako uklopiti uz kuhinjske elemente.

Centar usisavanja

Centar usisavanja zraka najveću ulogu ima sa vizualne strane. Nape s centrom usisavanja u sredini najčešće su i cjenovno najisplativije te veoma efikasne kod velikih količina isparavanja i vlage. Ipak, kuhinjske nape s centrom za usisavanje na vanjskim rubovima ljepši su izbor jer im se na sredini, umjesto filtera i mrežice nalazi staklena ili metala ploča koja izgleda ljepše. Ovakav dizajn takoðer sprječava širenje mirisa i vlage uz rubove štednjaka.

https://www.harveynorman.hr/