Opustite se na pučini uz kajak za more

Kajakarenje je u zadnjih nekoliko godina postalo sve popularnija ljetna aktivnost – bilo da se radi o rijekama, jezerima ili morima. Želite li isprobati čaroliju mira, spokoja i zabave koju nudi kajakarenje na moru, prvi korak svakako je da u Hervisu nabavite kvalitetan kajak za more u kojemu možete ispuniti svoju znatiželju.

kajak za more

Odaberite pravi model

Iako postoji mnogo modela kajaka, svi se oni mogu podijeliti u dvije osnovne skupine – sit-in i sit-on-top kajaci. O tome koji ćete odabrati ovisi što planirate raditi sa svojim kajakom. Sit-in kajak za more može biti sportski ili rekreativni. Glavna njihova prednost je nizak položaj sjedenja, savršen za dugo veslanje. U takvom položaju lakše možete održati pravilan položaj kralježnice, pa samim time duže možete i veslati bez bolova i naprezanja.

Ipak, želite li se tijekom kajakarenja malo ohladiti u moru, sit-in kajak za more nije pravi odabir jer je penjanje u njega veoma teško i nespretno kada ste u vodi. Takoðer, voda može uči u kajak za more čime on postaje plutajuća kadica, a noge vam u njemu gotovo sigurno neće ostati suhe. Sit-on-top kajaci za more popularnija su opcija. Iako je položaj u kojem sjedite nepovoljniji za dugo veslanje, ovi kajaci omogućuju da se sva voda koja u njih uže ocijedi kroz kanale za odvodnju. Uz to, sit-on-top kajaci za more pogodni su jer se na njih veoma lako popeti čak i iz vode.

Kvalitetna izrada veoma je bitna

Kada birate kajak za more, važno je da se odlučite za opciju koja je prije svega kvalitetno napravljena. Prije svega, morate u obzir uzeti materijale od kojih je kajak napravljen i njegovu težinu, no najbitnije svojstvo ipak je vodljivost. Kajak za more dobre vodljivosti pratit će smjer u kojemu veslate, pa se tijekom kajakarenja nećete morati boriti s njim. S druge strane, loša vodljivost kajaka za more i najveće profesionalce pretvorit će naizgled u amatere.

Različite dimenzije madraca za svakoga

Dobar i kvalitetan san i spavanje je ono čemu mnogi teže. Kada smo odmorni, puno lakše se nosimo sa svim problemima u danu. Nažalost, ima i onih koji toga nisu svjesni te spavaju jako kratko, a i to vrijeme koje spavaju nije baš kvalitetno.

Na kvalitetu sna, osim samog kreveta, najveći utjecaj ima madrac. Stoga pri kupnji spavaće sobe ili samo kreveta, najveću pažnju pri odabiru morate usmjeriti na madrac. Srećom, dostupni su u velikom broja oblika i dimenzija pa ne biste trebali imati problema s odabirom.

 Različite dimenzije madraca za svakoga

Visina i širina madraca

Mnogi će prilikom kupnje madraca najviše pažnje obratiti na tvrdoću madraca, no dimenzije madraca su itekako bitne. Naravno, prije njegove kupnje morate se odlučiti i za krevet jer upravo po njemu se odreðuju dimenzije madraca. Isto tako, ako se odlučite za veliki krevet kojem odgovara velika dimenzija madraca, 180x200cm, imate dvije mogućnosti. Možete se odlučiti za jedan veliki madrac tih dimenzija, ili se možete odlučiti za dva manja madraca, dimenzija 90x200cm.

Širina je zapravo najbitniji podatak s obzirom da ćete se tijekom noći vjerojatno puno puta okretati. Zato je svakako dobro da imate dovoljno mjesta za lagodno okretanje, kako ne biste bili u strahu da ćete pasti s kreveta. S druge strane visina madraca je bitna ponajviše za vrlo visoke osobe. Ako ste nešto niži, onda će vam i nešto manja visina biti dovoljna. No, svakako pazite na to da su vam noge kada ih ispružite na madracu, kako bi vam bilo udobno prilikom spavanja.

Madraci za jednu ili dvije osobe

Kupujete li madrac za krevet za jednu osobu, dimenzije madraca koje vam dolaze u obzir su 200×90, 200×100 ili 200x120cm ili iste dimenzije uz visinu od 190cm. Dimenzije madraca za dvije osobe, odnosne pogodne za bračni krevet su 200×140, 200×160 i 200x180cm ili iste dimenzije uz visinu od 190cm. No, ako niste sigurni za koji madrac se odlučiti, svakako se zaputite u trgovinu i tamo ga isprobajte iz prve ruke.