Dobar madrac za bolje snove

S obzirom da bi u krevetu trebali provesti barem osam sati dnevno, odabir kvalitetnog madraca trebao bi biti od prioritet pri opremanju spavaće sobe. Velik broj opcija koje se pak nude na tržištu danas potragu za kvalitetnim madracem mogu učiniti kompliciranijom no što ona treba biti, pa se mnogi ljudi odlučuju za najbrže i najjednostavnije rješenja, zbog čega često pati kvaliteta sna. Prije no što odlučite uložiti svoj novac u madrac, ipak se važno barem malo informirati, a madrac je prije kupnje važno i isprobati, kako biste znali da je ono što kupujete pravi odabir za vas.

Dobar madrac za bolje snove

Madrac s oprugama

Madraci s oprugama, pogotovo oni s Bonell jezgrama bili su klasični madraci koje je imalo gotovo svako kućanstvo prije tridesetak godina. Sve opruge madraca meðusobno su povezane žicom na koju se stavlja deblji materijal poput filca, spužve ili pjene, koji čine meki sloj na kojemu se spava. Problem takvih madraca je što nisu ergonomski prilagodljivi tijelu, a kod duplih madraca svaki se pokret prenosi kroz cijeli madrac. S druge strane, džepičasti madraci nešto su inovativnija opcija. Opruge nisu meðusobno spojene, već se svaka nalazi u vlastitom džepiću napravljenom od različitih materijala. Spavanje na ovakvim madracima ugodnije je od onih tipa Bonell, pogotovo ako je za gornji sloj korištena kvalitetna pjena.

Madraci od pjene

Umjesto madraca s oprugama, koji vremenom mogu postati glasni i veoma neudobni, madrac od pjene u posljednje je vrijeme postao mnogo popularniji odabir. Ipak, kod odabira madraca od pjene ne možete se odlučiti za baš bilo koji model i očekivati da će vam savršeno odgovarati. Generalno govoreći, na tržištu se mogu pronaći dva tipa madraca od pjene – oni od poliuretanske pjene (PU madrace, hladno lijevane ili memori madrace) te one od vulkanizirane pjene (prirodnog, talalay ili običnog lateksa). Svaka vrsta pjene ima svoje prednosti i mane, no prije svega važno je obratiti pozornost na točkastu elastičnosti i protok zraka kroz materijal.

Šatori za kampiranje primjereni svim uvjetima

Volite li boraviti u prirodi, sigurno se ljubitelj kampiranja. Nema ništa bolje od mira i opuštene atmosfere koju boravak u prirodi garantira. Ipak, kako biste u potpunosti mogli uživati u svim blagodatima prirode, važno je da odaberete dobar šator za kampiranje.

Šatori za kampiranje

Za sve uvjete

Kod kupnje šatora za kampiranje važno je obratiti pozornost na to u kojem dijelu godine kampirate najčešće, kako biste bili spremni za sve moguće nepogode. Ljetni šatori za kampiranje najbolji su za korištenje po ljeti i to na moru te u krajevima gdje nema jakih vjetrova i dugotrajnih padalina, a temperature su relativno visoke. Tro-sezonski šatori za kampiranje dobra su opcija za sve sezone osim zime. Veoma su stabilni i otporni na duže kišne periode. Četvero-sezonski šatori pak mogu se koristiti tijekom cijele godine i pružaju visoki stupanj stabilnosti, zaštitu od kiše i veoma niskih temperatura.

Materijal šatora

Planirate li šator za kampiranje nositi kao prtljagu na leðima, veoma je važno da provjerite od kojih materijala je šator napravljen. Što je šator otporniji na vanjske utjecaje, to će u pravilu biti i teži za nošenje, što treba imati na umu. Vanjski materijal može biti poliamid ili poliester, ovisno o vrsti šatora za kampiranje. Takoðer, mora biti premazan dodatnim premazima koji stvaraju vodonepropusnu barijeru do odreðene visine vodenog stupca, a vareni šavovi dodatna su zaštita.

Unutarnji materijali mogu varirati – od pamuka, poliestera, poliamida ili mješavine tih materijala. Pod šatora za kampiranje trebao bi biti od čvrstog materijala poput poliamida, poliestera ili polietena, a važno je da je vodonepropusan. Polieten najbolja je opcija za zaštitu od vode, no ujedno je i najteži materijal za prenošenje. Šipke mogu biti napravljene od fiberglasa ili aluminija. One aluminijske zasigurno su bolji odabir što se tiče čvrstoće i odoljevanja vjetru. Na kraju, tu su klinovi. Dok su oni aluminijski lakši, čelični klinovi teže će se saviti prilikom zabijanja. Potražite sve za kampiranje u Hervisu!