Prijelaz sezona i pojava potrebe za kupnjom ženske zimske jakne

Prolaskom jeseni i opraštanjem od lijepih i tankih jakni, dolazi zima i počinjemo razmišljati o toplim, zimskim jaknama. Kako bismo izbjegli drhtanje u zimskim danima, vrlo je važan odabir dobre zimske jakne. S obzirom na ogromnu ponudu istih, slijede neki savjeti za lakši odabir ženske zimske jakne.

Koraci do savršene ženske zimske jakne

Pri izboru ženske zimske jakne važno je paziti na odgovarajuću dužinu, boju i kroj. Željena ženska zimska jakna mora pristajati vašem tijelu. U zimskoj jakni se morate osjećati udobno, ne smije vas stezati na prsima ili leđima kada pomičete ruke, zatvarač ili gumbi se ne smiju otvarati jer je to znak da je jakna preuska. Kako ne biste kupili preusku jaknu, pri isprobavanju obucite deblju odjeću, onakvu kakva se i inače nosi zimi. Zimska jakna vam mora pristajati i stilski, zato je vrlo važno odabrati onu koja pristaje uz vaš uobičajeni stil odijevanja.
Ženske zimske jakne moraju odgovarati vašoj liniji tijela. Ako imate liniju u obliku jabuke odaberite model s udubljenjima u obliku slova V koji će vas stezati od bokova do sredine bedara čineći vas mršavijima. Ako imate kruškoliki oblik tijela odaberite zimsku jaknu A kroja će prekriti široke bokove ili jakne sa širokim kragnama koje će preusmjeriti pozornost s bokova na područje vrata itd. Odaberite žensku zimsku jaknu prikladne boje. Trenutno su vrlo popularne crvene, sive, tamno plave, maslinaste, smeđe i bež jakne. Upravo se ženske zimske jakne ovih boja najlakše kombiniraju sa zimskom odjećom koju već posjedujemo u ormaru.

Bonus savjet za bolji odabir jakneženska zimska jakna

Unatoč svim smjernicama vezanim uz krojeve i boje, najvažnije je da se u odabranoj ženskoj zimskoj jakni osjećate samopouzdano. Također, osim pristajanja liniji i stilu, važno je obratiti pozornost i na budžet koji možete odvojiti za kupnju zimske jakne što će vas uvelike poštedjeti stresa pri odabiru. A izbor u trgovinama s odjećom nikada nije bio veći pa ne biste trebali imati problema s pronalaskom idealnog modela.

Temeljna skijaška oprema

Skijanje je mnogima jedna od omiljenih zimskih aktivnosti stoga se mnogi nakon božićnih praznika odlučuju na odlazak na brojna poznata europska skijališta. Skijanje podrazumijeva i dobru opremljenost skijaša te nošenje: skija, skijaških cipela, štapova, kacige i naočala. Srećom, sve to danas možete iznajmiti ili kupiti u brojnim specijaliziranim trgovinama s opremom za skijanje.

Način odabira skijaške opremekaciga za skijanje

Skije se odabiru prema visini, tvrdoći, elastičnosti, težini te radijusu. Osim navedenog, skije se biraju i prema stupnju znanja, vještini, visini, težini, dobi i spolu skijaša. Za dobro skijanje, itekako su važne i skijaške cipele. Biraju se prema elementima kao što su: veličina i kalup (uži ili širi), razina znanja skijanja i flex indeks (veći i manji), značajke cipele. Kod odabira idealne veličine i kalupa skijaških cipela, preporučuje se nositi tanje čarape jer se filc unutar cipela upotrebom stanji te bi u slučaju nošenja debljih čarapa moglo doći do toga da su vam cipele velike, što nije poželjno. Flex index označava tvrdoću plastike i čvrstinu cipele. Što je temperatura niža, plastika se više steže i postaje tvrđa te cipele postaju uže.
Za idealan odabir skijaških štapova, potrebno ih je okrenuti naopačke, primiti ispod krpljice i vidjeti stoji li ruka pod kutom od 90 stupnjeva. Ukoliko stoji, štapovi su dobri, ukoliko ne, morat ćete odabrati štapove druge visine.

Skijaška kaciga i naočale

Kaciga za skijanje čuva glavu ukoliko dođe do padova te štiti od potencijalnih kobnih ozljeda do kojih dolazi prilikom pada na kompaktan snijeg. Nedostaci kacige su smanjen sluh, smanjenje vidnog polja i lažan osjećaj sigurnosti koji daje. Odrasli ne moraju nositi kacigu, dok je za djecu do 14 godina ona obvezna. Kada birate kacigu, bitno je obratiti pozornost na to da se ona potpuno priljubi uz tjeme te da se ne miče ni naprijed ni nazad. Trebalo bi izbjegavati nošenje potkape zbog mogućnosti klizanje kacige.
Naočale za skijanje čuvaju oči od vjetra i sunca. Odbijanje svjetlosti od snijeg vrlo je štetno za oči stoga ih je bitno zaštititi.