Povijest kopački

kopačkeKopačke predstavljaju jedan od najvažnijih dijelova nogometne opreme. Kopačke su posebno dizajnirane tenisice koje na potplatu imaju krampone koji pomažu boljem prianjanju tenisica na podlogu za vrijeme igre. Prve kopačke izrađene su 1525. godine po naređenju kralja Henrija VII., a izradio ih je Cornelius Johnson, kraljev postolar. Te prve kopačke bile su znatno teže od današnjih kopački jer se za izradu koristila jaka i čvrsta koža te je njihova visina bila do gležnja, a cijena je bila četiri šilinga, što je današnjih 100 funti.
Do 1890-ih igrači su na terenu nosili radne čizme. Kasnije su te čizme malo redizajnirane pa su imale ojačan prednji dio, što je dovodilo do ozljeda. Nekoliko godina kasnije počelo se razmišljati o postavljanju čavlića na tenisice. Ubrzo su radne čizme zamijenjene kopačkama koje je onda nosila svaka nogometna ekipa tijekom utakmica. Iako su imale krampone, ova verzija kopački je i dalje bila vrlo teška na nozi (oko pola kilograma na svakoj nozi po suhom vremenu).

Novi kramponi i boje

50-ih godina prošlog stoljeća Adidas je osmislio kopačke koje su imale izmjenjive čepove koji su bili izrađeni od gume ili plastike. Ovakvi čepovi omogućili su igračima da ih mijenjaju ovisno o vremenskim prilikama. U to su vrijeme kopačke najčešće bile crne boje, a vremenom i razvojem novih materijala i tehnika izrade, počinju dolaziti u različitim bojama.
Završetkom Drugog svjetskog rata, kopačke mijenjaju svoj dizajn- postaju lakše i fleksibilnije čime su omogućavale veći raspon pokreta stopala. Vremenom proizvođači i dizajneri kopački odustaju od ideje da su kopačke isključivo zaštitni dio nogometne opreme pa su počeli izrađivati laganije i okretnije kopačke koje su igračima omogućavale bolju kontrolu lopte i udarce na gol.

Kopačke danas

Danas na tržištu postoji velik broj modela kopački koji se ne razlikuju samo po boji već i po obliku, veličini i kramponima. Potplat današnjih kopački dizajniran je da bude što fleksibilniji te da omogući što bolje kretanje igrača.

U online trgovini Hervis.hr možete pogledati širok asortiman kopačka i druge obuće za nogomet.

Kvalitetna obuća i odjeća za široke mase

Puma AG je njemačka multinacionalna tvrtka koja proizvodi sportsku i ležernu odjeću i obuću. Pumino sjedište je u Herzogenaurachu, a tvrtka je osnovana 1924. godine pod nazivom Gebruder Dassler Schuhfabrik. Osnivači su dva brata- Adolf i Rudolf Dassler. Nakon nekog vremena došlo je do svađe i pogoršanja odnosa među braćom pa je tako 1948. godine došlo do podjele tvrtke na dva dijela. Adolf je svoju tvrtku nazvao Adidas, dok je Rudolf svoju nazvao Puma.

puma tenisice

Promocija Puma tenisica

Tvrtka Puma osnovana je 1. listopada 1948. godine, a prvu promociju Puma tenisice mogu zahvaliti igraču zapadne Njemačke Herbertu Burdenskom, strijelcu prvog poslijeratnog gola. Osim kopački, Puma je počela proizvoditi i atletske tenisice koje je promovirao svjetski poznat i priznat sprinter Usain Bolt.

Puma tenisice za razne namjene

Unatoč tome što je Puma svoju povijest utemeljila na proizvodnji sportskih i atletskih tenisica, neosporno je kako su Puma tenisice vremenom postale znak određenog lifestylea. Puma tenisice karakterizira sportski, casual i šminkerski stil. One su jednostavne, no tu jednostavnost razbija zakrivljena linija ili silueta pume.
Njihove boje prilagođene su obama spolovima pa ih najčešće možete pronaći u bijeloj, plavoj, crvenoj i zelenoj boji. Sve su Puma tenisice izrađene od čvrstog i kvalitetnog materijala pa su stoga nosive tijekom svih godišnjih doba. Avila model Puma tenisica prilagođen je šetnjama i urbanom načinu života pa ih možemo smatrati i šminkerskim tenisicama. Modeli Oslo, Roma i Glide imaju povišeniji džon, dok Future i Droft Puma tenisice imaju niži džon. Upravo zbog toga, imate više izbora, s obzirom na svoje želje, ukus ili zdravstveno stanje stopala. Puma tenisice su većinom izrađene od kože, a neke su izrađene i od antilopa. Potplati su gumeni što omogućava udobnost pri hodanju, duži vijek trajanja tenisica jer je guma otpornija na guljenje od primjerice kože, ali i veću stabilnost. Ovdje pogledajte ponudu modela Puma tenisica.