Od plimsollsa do Olimpijade

Prve tenisice napravljene su krajem 19. stoljeća u SAD-u pod imenom plimsolls te nije bilo razlike između lijeve i desne tenisice, a proizvela ih je američka tvrtka Keds. Tvrtku Keds u stopu je pratila i njemačka tvornica braće Dassler koja je također počela proizvoditi sportsku obuću.

Tenisice braće Dassler proslavio je Jesse Owens na Olimpijadi 1936. godine nakon što je na istoj osvojio četiri zlatne medalje. Sredinom prošlog stoljeća na tržištu je bio sve veći broj proizvođača tenisica i sportske obuće koja se sve više prilagođavala pojedinim sportovima. U novije vrijeme, tenisice više nisu dio isključivo sportske opreme, već se nose i izvan sportskih terena. Taj trend pokrenuli su glumci James Dean i Marlon Brand, a prihvatile su ga brojne generacije.

Tenisice

Udobnost prije svega

Udobnost kao glavni parametar u proizvodnji tenisica nastupio je 2012. godine pa je tako tržište zahtijevalo što lakše i jednostavnije tenisice, spuštenih vrhova i debelih potplata kroz koje se ne osjeća podloga po kojoj se trči ili hoda. Novi standardi, doveli su na tržište i nove materijale pa je tako u to vrijeme započela ekspanzija termoplastičnih poliuretskih pjena koje su dobro obavijale stopala. Upravo zbog toga ne čudi tadašnja popularnost Adidasovih običnih i ultra modela Boost kao i Nikeovih modela platnenih tenisica Flyknit Racer kakve su nosili američki sportaši na Olimpijadi održanoj u Londonu.

Još jedan popularan model, onaj za trkače je Pumin model Ignite. Revoluciju u proizvodnji tenisica napravio je 2016. godine Nike s modelom LunarEpic Flyknit kreiran kao pletena sokna koja pruža odličnu potporu nozi.

Nužnost istraživanja tržišta

Kako bi zadovoljili sve potrebe i želje korisnika, nužno je da tvrtke koje se bave proizvodnjom tenisica osluškuju tržište uz pomoć anketiranja tržišta, potreba i navika korisnika, ispitivanja mogućnosti nastanka ozljeda i slično. Navedeno je već niz godina učestala praksa u SAD-u i nekim drugim zemljama u kojima postoji arhiva najtraženijih performansi koje korisnici očekuju od tenisica. Upravo zbog toga ne čudi kako svake godine izlazi velik broj novih modela tenisica prilagođenih različitim tipovima korisnika, njihovim potrebama, prigodama u kojima ih nose i slično.