Uživajte u igranju uz kvalitetan gaming laptop

Igranje igara na stolnom računalu mnogima je omiljena zanimacija. Novije igre sve su zahtjevnije i ponekad čak niti stolno računalo nije dovoljno jako da bi se igra prikazivala u maksimalnoj rezoluciji s uključenim svim detaljima. No, u ovom slučaju dovoljno je samo zamijeniti pojedine komponente kako biste mogli u potpunosti uživati u igri. To nije moguće planirate li igre igrati na laptopima. Stoga treba pripaziti pri kupnji, odnosno potražiti gaming laptop koji jedini može po performansama parirati stolnoj varijanti.

Prenosni računalnik

Karakteristike gaming laptopa

Na prvi pogled, gaming laptop ne izgleda ništa drugačije od nekog klasičnog modela. No, najveće razlike kriju se u unutrašnjosti. Uglavnom je riječ o puno snažnijim komponentama uz čiju pomoć će laptop uspjeti pokretati igre na visokim postavkama prikaza. Te pojačane komponente uglavnom se odnose na procesor, memoriju i grafičku karticu. Naime, upravo ovo zadnje je vrlo bitno želite li uživati u prekrasnom prikazu. Imajte na umu da je te komponente kasnije teško mijenjati pa je bolje prilikom kupovine uložiti nešto više novca kako biste dobili što kvalitetnije računalo.

Cijena je često višestruko veća

No, iako sve to zvuči divno i krasno, to ima svoju cijenu. Gaming laptopi su ipak dosta skuplji od onih klasičnih modela, ali čak i od pojedinih stolnih računala. Unatoče tome, mnogi se ipak radije odlučuju za kupnju gaming laptopa. Svatko ima svoje razloge za to, no mnogima će činjenica da sa svojim laptopom mogu bilo gdje i da mogu uživati u igrama ili raditi gdje i kada to požele, biti dovoljna da se odluče upravo za njega.

Stoga, prije kupnje dobro razmislite. Želite li kupiti nešto jeftiniju varijantu, uz mogućnost brzog mijenjanja komponenti, odlučite se za stolno računala. No, tražite li prenosivo rješenje s istim, a ponekad i jačim komponentama, onda je svakako gaming laptop najbolje rješenje.

Laptopi olakšavaju rad

Bez obzira jeste li učenik, student ili poslovna osoba, vjerojatno veći dio dana radite na nekoj vrsti računala. Pa, iako stolno računalo ima mnoge prednosti nad laptopima, ni jedan drugi uređaj ne daje vam snagu računala uz fleksibilnost u pokretu kao laptopi. Ako putujete mnogo te vam je važno uvijek biti u mogućnosti raditi na računalu, laptopi su odličan izbor za vas.

Odredite želje

Kupujete li laptop, veoma je bitno da znate koje su vaše želje i potrebe, s obzirom da će to uvelike odrediti i rang cijena u kojemu ćete se kretati. Prije svega obratite pažnju na radnu memoriju i procesor, bez obzira na to čime ćete se baviti – dijelove laptopa teško je (a ponekad i nemoguće) samostalno nadograditi, pa je važno odabrati laptop koji za 6 mjeseci ili godinu dana neće biti zastario model prema specifikacijama.

Kompaktne dimenzije

Dimenzije laptopa bitne su za njegovu mogućnost prenošenja. Laptopi se mogu pronaći u različitim dimenzijama ekrana (za dimenziju se uzima dužina dijagonale ekrana). 15.6 inča optimalna je opcija za prenošenje, koja i dalje omogućuje rad na podijeljenom ekranu uz relativno puno preglednosti. Ipak, ako su vam bitni detalji, recimo ako se bavite grafičkim ili kakvim drugim dizajnom, radije se odlučite za veće dimenzije. Manji laptopi zgodni su pak ako prije svega baratate pisanim dokumentima i rad na podijeljenom ekranu vam nije toliko bitan.

Još nekoliko bitnih sitnica

Pri kupnji laptopa obratite pozornost i na kapacitet baterije – lako ga možete nadograditi dodatnim baterijama ako niste zadovoljni. Ako uživate u radu na otvorenom, obratite pozornost i na tip ekrana, koji uvelike može utjecati na vidljivost kod jakog sunca. Nosite li laptop često sa sobom, zaštitite ga od mehaničkih oštećenja u posebno dizajniranim navlakama, ili pak odaberite kvalitetnu torbu ili ruksak dizajnirane za prenošenje laptopa. Na taj način ćete biti osiguran bez obzira gdje idete. Provjerite ponudu na web stranici harveynorman.hr

Stolna računala u mnogim domovima

Svi koje se odluče na kupnju računala, mogu birati između nekoliko vrsta. Najpopularnija su stolna računala i prijenosna računala. Iako su prijenosna računala sve popularnija, mnogi se i dalje odlučuju za stolna računala i danas se stolna računala mogu naći u mnogim domovima. Iako su prijenosna računala nekima bolji izbor upravo zbog te prenosivosti, stolna računala su često nešto jačih performansi te su bolji izbor onima kojima nije potrebna prenosivost.

A kada se kupuje novo stolno računalo, može se dodatno uštedjeti ako ga kupite na akciji. Stolna računala akcija, kompjuteri akciji i slični nazivi su oni što kupci tada traže.

Stolno računalo HP Pavilion Wave 600-a050ny
Stolno računalo HP

Akcija gotovih stolnih računala

Stolna računala akcija često se odnosi na gotove konfiguracije stolnih računala. Riječ je o stolnim računalima koje nude trgovine s informatičkom opremom koje su oni unaprijed složili. Često se tako stolna računala akcija odnosi na nekoliko različitih složenih konfiguracija koje se razlikuju po namjeni. Tako se mogu pronaći stolna računala za igranje, uredski posao, multimediju i slično.

Stolna računala za igranje sastavljena su od nešto jačih komponenti jer današnje igre zahtijevaju nešto jače performanse računala za normalno igranje. Stolna računala za uredski posao ne moraju imati toliko jake komponente jer će se uglavnom koristiti za nešto jednostavnije zadatke i rad u programima koji ne zahtijevaju puno snage. Stolna računala za multimediju su nešto između te mogu poslužiti za uredski posao, ali i za igranje nekih manje zahtjevnih igara. Stoga, kada je u pitanju kompjuteri akcija, mnogi se između tih nekoliko vrsta stolnih računala odlučuju upravo za to namijenjeno za multimediju. Jer na taj način dobivaju neku srednju klasu koja će relativno dobro moći odraditi sve zadatke. A takvo stolno računalo ćete u budućnosti po potrebi moći i dograditi s novim komponentama kako biste ga ubrzali i kako biste na njemu mogli koristiti i one zahtjevnije aplikacije i igre.

 

Dronovi – najnovije tehnološko dostiguće

Danas se na tržištu mogu pronaći brojne tehnološke novotarije. Neke od njih služe za zabavu, a neke se mogu koristiti i u poslovne svrhe. Jedna od takvih novotarija su i dronovi. Kada bi ih se trebalo jednostavno opisati, onda bi ih moglo nazvati i bespilotnom letjelicom. Riječ je o uređaju čijim letom sami upravljate, na više različitih načina. Osim toga, većina dronova opremljena je i kamerom kako biste mogli i snimati iz zraka.

Načini upravljanja

Dronovi koji se mogu kupiti u trgovinama uglavnom imaju dva načina upravljanja. Jedan je putem priloženog daljinskog upravljača, a drugi je pomoću mobitela, odnosno posebne aplikacije. U prvom slučaju, pomoću priloženog daljinskog upravljača moći ćete dronom upravljati u svim smjerovima, te na isti način regulirati i kameru, pomicati je, zumirati i slično. Upravljate li dronom pomoću aplikacije, sve to ćete moći pomoći svog mobitela. Neke aplikacije reagiraju i na kretnje mobitela pa ćete primjerice zakretanjem mobitela na jednu stranu moći na tu stranu okrenuti i dron. Bez obzira o kojoj vrsti upravljanja se radilo, bit će potrebno određeno navikavanje kako biste uspješno mogli pilotirati vašim dronom.

Snimanje na memorijsku karticu

Kako bi vaš dron mogao snimati i pohranjivati video zapise, bit će potrebno i da kupite memorijsku karticu. Preporuka je da pokušate kupiti onu što većeg kapaciteta. Jer ovisno o tome kakve rezolucije je kamera na dronu, o tome ovisi i veličina video zapisa. Ako je primjerice riječ o kameri koja može snimati HD sadržaj, duži video zapisi će biti i dosta veliki pa će vam u tom slučaju biti potrebna i memorijska kartica većeg kapaciteta. Kada memorijska kartica bude puna, njen sadržaj možete prebaciti na računalo ili neki drugi medij te ju vratiti u dron na ponovno snimanje. Ili možete nabaviti više memorijskih kartica koje ćete mijenjati po potrebi, odnosno kada ih napunite.

Nova generacija laptopa s brojnim zanimljivostima

Laptopi su vrlo popularni uređaji već dugi niz godina. Neki ih kupuju isključivo u poslovne svrhe, dok ih mnogi kupuju i kao dodatak za zabavu. U svakom slučaju, laptopi su izrazito popularni isključivo zbog toga što se mogu koristiti na razne načine. Dosta se razlikuju od onih početnih modela. U početku im baterija nije dugo trajala, a i nisu se baš isticali po specifikacijama. Sve se to s vremenom promijenilo i danas im baterija dosta dugo može trajati, a ujedno su i sve jači po performansama te se mogu mjeriti i sa stolnim računalima. Kako bi još više zainteresirali korisnike, proizvođači se trude ponuditi brojne zanimljivosti te ih ugraditi u svoje modele laptopa.

Nove napredne mogućnosti

Jedna od mogućnosti koje je već dugo prisutna na laptopima, ali je izrazito korisna je ugrađena kamera. Ona omogućava vođenje video razgovora koja je brojnim poslovnim ljudima predstavljala veliki korak naprijed. Danas većina modela laptopa ima ugrađenu neku kameru, koja je na jeftinijim modelima slabije kvalitete, dok je na onim skupljim modelima puno bolja.

Određeni modeli laptopa se mogu pohvaliti i s 3D prikazom sadržaja. U to svrhu će vam biti potrebne i prilagođene naočale za prikaz 3D sadržaja. To je mogućnost koja još uvijek nije toliko popularna, no s daljnjim razvojem će zasigurno postati i popularnija. A nešto što je odlično prihvaćeno kod određenih modela laptopa je ekran osjetljiv na dodir. Laptopi koji imaju takav ekran zapravo predstavljaju određeni prijelaz između tableta i laptopa. Jer mogu se koristiti kao klasični laptopi, ali imate i mogućnost korištenja ekrana osjetljivog na dodir kako biste puno lakše obavili određene radnje.

Ovo sve je tek početak. Tehnologija jako brzo napreduje i tko zna kakvi nas sve modeli laptopa očekuju u budućnosti. Neke tehnologije ugrađene u laptop će se pokazati kao odlične, a neke će se vjerojatno pokazati kao neuspjeh te će se brzo zaboraviti. Provjerite ponudo leptopov na stranici https://www.harveynorman.hr.

Laptopi s raznim mogućnostima

Stolna računala danas mnogi koriste u svojim domovima. Kada su se na tržištu pojavili laptopi, nisu odmah stekli veliku popularnost zbog dvije karakteristike, svojih specifikacija i baterije. No, situacija je danas bitno drugačija i laptopi su u nekim stvarima i nadmašili stolna računala.

Laptopi nekada i danas

Ono što je početku mnoge odbijalo od kupnje laptopa bila je njihova baterija. Baterije nisu bilo dovoljno dobre da bi izdržale duže vrijeme korištenja laptopa, pogotovo kada je bila riječ o nešto zahtjevnijem korištenju. Tada je u pitanje došla i isplativost kupnje laptopa koji bi prije svega trebao biti prenosiv, odnosno imati mogućnost da se koristi bilo gdje. No, ako ga ne možete koristiti duže od sat, dva, onda od njega i nema neke koristi. Napredak tehnologije utjecao je i na baterije koje se danas ugrađuju i laptopi danas bez punjenja mogu bez problema izdržati i nekoliko sati intenzivnog korištenja.

S druge strane, specifikacije laptopa su nekada bile puno lošije od specifikacija stolnih računala. Drugim riječima, laptopi se nisu mogli mjeriti sa stolnim računalima po pitanju performansi. Mnogi su se stoga radije odlučivali za kupnju stolnih računala jer su znali da će pomoću njih moći pokrenuti razne zahtjevne programe, ali i igre. A upravo to je još jedan dio kod kojeg se može vidjeti veliki pomak u proizvodnji laptopa. Poneki modeli današnjih laptopa ne samo da se po performansama mogu mjeriti sa stolnim računalima, nego su još i bolji. Kada se tome doda i mogućnost prenošenja, za mnoge su danas takvi laptopi poželjniji oblik hardvera. Jedina stvar koja će i danas neke odbiti od kupnje je cijena. Jer laptopi koji imaju tako dobre specifikacije su ipak još uvijek skuplji od stolnih računala. No, konkurencija radi svoje i vjerojatno se u narednim godinama može očekivati i pad cijena takvih laptopa koji bez problema mogu zamijeniti stolna računala.