Dobar madrac za bolje snove

S obzirom da bi u krevetu trebali provesti barem osam sati dnevno, odabir kvalitetnog madraca trebao bi biti od prioritet pri opremanju spavaće sobe. Velik broj opcija koje se pak nude na tržištu danas potragu za kvalitetnim madracem mogu učiniti kompliciranijom no što ona treba biti, pa se mnogi ljudi odlučuju za najbrže i najjednostavnije rješenja, zbog čega često pati kvaliteta sna. Prije no što odlučite uložiti svoj novac u madrac, ipak se važno barem malo informirati, a madrac je prije kupnje važno i isprobati, kako biste znali da je ono što kupujete pravi odabir za vas.

Dobar madrac za bolje snove

Madrac s oprugama

Madraci s oprugama, pogotovo oni s Bonell jezgrama bili su klasični madraci koje je imalo gotovo svako kućanstvo prije tridesetak godina. Sve opruge madraca meðusobno su povezane žicom na koju se stavlja deblji materijal poput filca, spužve ili pjene, koji čine meki sloj na kojemu se spava. Problem takvih madraca je što nisu ergonomski prilagodljivi tijelu, a kod duplih madraca svaki se pokret prenosi kroz cijeli madrac. S druge strane, džepičasti madraci nešto su inovativnija opcija. Opruge nisu meðusobno spojene, već se svaka nalazi u vlastitom džepiću napravljenom od različitih materijala. Spavanje na ovakvim madracima ugodnije je od onih tipa Bonell, pogotovo ako je za gornji sloj korištena kvalitetna pjena.

Madraci od pjene

Umjesto madraca s oprugama, koji vremenom mogu postati glasni i veoma neudobni, madrac od pjene u posljednje je vrijeme postao mnogo popularniji odabir. Ipak, kod odabira madraca od pjene ne možete se odlučiti za baš bilo koji model i očekivati da će vam savršeno odgovarati. Generalno govoreći, na tržištu se mogu pronaći dva tipa madraca od pjene – oni od poliuretanske pjene (PU madrace, hladno lijevane ili memori madrace) te one od vulkanizirane pjene (prirodnog, talalay ili običnog lateksa). Svaka vrsta pjene ima svoje prednosti i mane, no prije svega važno je obratiti pozornost na točkastu elastičnosti i protok zraka kroz materijal.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.