Hd tv ima dugu povijest

Pogledate li danas kataloge u kojima se nude razni televizijski prijamnici, zasigurno ćete kod gotovo svih televizora uočiti jednu kraticu, a to je hd tv. Hd je skraćenica od high definition, a mi često hd tv prevodimo kao televizija visoke rezolucije. A upravo o tome je i riječ. Naime, hd tv je oznaka za sve televizore koji imaju značajno veću rezoluciju od onih standardnih (sd tv). A sami termin „high definition“ upotrebljavao se još davno, ali tada je imao nešto drugačije značenje.

Povijest

Hd je nekad predstavljao televizijske sustave koji su nastali još 1936.g. No, takvi sustavi bili su daleko od onoga što danas nazivamo hd tv. Naime, ti sustavi su bili bolji samo u usporedbama s onima koji su bili bazirani na mehaničkim sustavima i rezolucijom od svega 30 linija.

HD Tv tesla

Tijekom godina, među proizvođačima televizora i među pružateljima tv usluga došlo je do svojevrsnog „rata“ . Naime, svi su se trudili biti što brži u smišljanju noviteta i svi su željeli biti prvi kada je u pitanju televizija nove generacije. Upravo zbog toga smo posljednjih nekoliko godina svjedoci kako se na tržištu televizora mogu pronaći i brojne nove kratice. FullHD, UHD, 4k i slične samo su neke od njih. Sve te kratice uglavnom se odnose na samu rezoluciju koji će televizor prikazati. Tako danas najnoviji televizori mogu prikazati sliku izrazito velike rezolucije. Nekima se sviđa taj napredak tehnologije, a drugima smeta što se često na tržište izbacuju proizvodi koji još nisu dovoljno testirani, samo kako bi se ostvarila prednost na tržištu. A ne treba niti spominjati da taj napredak tehnologije prati i porast cijene.

HD Tv možete kupiti u Harvey Normanu.

Televizori koji su nekada bilo dosta skupi, danas su cjenovno vrlo prihvatljivi. No, poželite li neki od televizora novije generacije, morat ćete duboko zavući rupu u džep jer cijene za takve televizore znaju dosezati i nekoliko desetaka tisuća kuna.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.