Laptopi s raznim mogućnostima

Stolna računala danas mnogi koriste u svojim domovima. Kada su se na tržištu pojavili laptopi, nisu odmah stekli veliku popularnost zbog dvije karakteristike, svojih specifikacija i baterije. No, situacija je danas bitno drugačija i laptopi su u nekim stvarima i nadmašili stolna računala.

Laptopi nekada i danas

Ono što je početku mnoge odbijalo od kupnje laptopa bila je njihova baterija. Baterije nisu bilo dovoljno dobre da bi izdržale duže vrijeme korištenja laptopa, pogotovo kada je bila riječ o nešto zahtjevnijem korištenju. Tada je u pitanje došla i isplativost kupnje laptopa koji bi prije svega trebao biti prenosiv, odnosno imati mogućnost da se koristi bilo gdje. No, ako ga ne možete koristiti duže od sat, dva, onda od njega i nema neke koristi. Napredak tehnologije utjecao je i na baterije koje se danas ugrađuju i laptopi danas bez punjenja mogu bez problema izdržati i nekoliko sati intenzivnog korištenja.

S druge strane, specifikacije laptopa su nekada bile puno lošije od specifikacija stolnih računala. Drugim riječima, laptopi se nisu mogli mjeriti sa stolnim računalima po pitanju performansi. Mnogi su se stoga radije odlučivali za kupnju stolnih računala jer su znali da će pomoću njih moći pokrenuti razne zahtjevne programe, ali i igre. A upravo to je još jedan dio kod kojeg se može vidjeti veliki pomak u proizvodnji laptopa. Poneki modeli današnjih laptopa ne samo da se po performansama mogu mjeriti sa stolnim računalima, nego su još i bolji. Kada se tome doda i mogućnost prenošenja, za mnoge su danas takvi laptopi poželjniji oblik hardvera. Jedina stvar koja će i danas neke odbiti od kupnje je cijena. Jer laptopi koji imaju tako dobre specifikacije su ipak još uvijek skuplji od stolnih računala. No, konkurencija radi svoje i vjerojatno se u narednim godinama može očekivati i pad cijena takvih laptopa koji bez problema mogu zamijeniti stolna računala.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.