Lijepe i funkcionalne kuhinje

Kuhinja je srce doma. Bilo da ste gurman i obožavate pripravljati ukusna jela za sebe i svoje ukućane ili pak prije svega pozornost dajete jednostavnosti u pripravi hrane, dobro osmišljena kuhinja veoma je bitna. Lijepo uređen prostor uvijek će biti važan, no također imajte na umu kako dobra kuhinja prije svega mora biti funkcionalna i dobro organizirana.

moderna bijela kuhinja

Birajte pametno

Kada govorimo o izgledu kuhinje, onda je na prvom mjestu po važnosti odabir materijala koji su jednostavni za održavanje i dugotrajni. Birajte kombinacije boja i završetaka na frontama i radnim površinama kuhinje na kojima se mrlje od prstiju ne vide na prvi pogled te koji su što je moguće više otporni na ogrebotine, ali i vlagu i visoke temperature.

Dovoljna udaljenost među elementima

Prostor je velik problem u kuhinjama i ako ga nemate mnogo, onda je dobra organizacija iznimno važna. Pripazite da ostavite dovoljno prostora između glavnih točaka kuhinje – štednjaka, sudopera i hladnjaka. Štednjak i hladnjak je pogotovo važno odvojiti barem 50 cm, jer toplina štednjaka i pećnice itekako može utjecati na životni vijek i rad hladnjaka.

Također, nemojte si zaboraviti ostaviti dovoljno radne površine u kuhinji. Radnu površinu možete nadograditi policama na koje možete ostaviti stvari dok radite ili pak, imate li dovoljno mjesta, otokom ili poluotokom u kuhinji.

Osvijetlite pravilno

Osvjetljenje kuhinje često je zadnja stvar o kojoj razmišljamo tijekom organizacije kuhinje, no ono je itekako bitno. Imate li tu mogućnost, barem dio radne površine u kuhinji pozicionirajte pored većeg prozora, kako biste tijekom dana u kuhinji imali dovoljno prirodnog svijetla.

Što se rasvjete tiče, u kuhinji je dobro imati barem dva različita izvora svijetla. Onaj glavni mora biti pozicioniran tako da si ne stvarate sjenu dok radite u kuhinji te mora bit jak, po mogućnosti tople bijele boje. Ipak, u kuhinji je također dobro imati i ambijentalnu rasvjetu koja je nešto slabija, ali dovoljna za navigaciju po kuhinji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.