Modni dodatak i nužna zaštita

Iako kada se priča o sunčanim naočalama mnogi smatraju kako su one tek modni dodatak, mnogi zaboravljaju njihovu veliku važnost kada je u pitanju zaštita ljudskog oka od djelovanja štetnog sunčevog zračenja UV zračenja, odnosno dijela spektra sunčevog zračenja koji može djelovati na razvoj katarakte.
Upravo zbog toga je vrlo važno odabrati dobre i kvalitetne sunčane naočale kako bi se oko adekvatno zaštitilo te kako ne bi došlo do njegova oštećenja. Stoga drugi put kada budete birali sunčane naočale osim fokusiranja na oblik, boju ili okvir važno je obratiti pozornost na razinu zaštite koju one pružaju vašim očima.

Što kaže oftalmolog

Oftalmolozi diljem svijeta upozoravaju kako je prilikom odabira veličine okvira sunčanih naočala vrlo važno da okvir obuhvaća adekvatnu širinu vidnog polja koje gledamo. Također, savjetuju da odabrane naočalne leće posjeduju certifikat koji govori o njihovoj razini zaštite od UV zračenja, da su otporne na pucanje i grebanje te da imaju antirefleksnu zaštitu. Iako svaku sezonu u optike dolazi velik broj ljudi koji sunčane naočale kupuje samo zbog novih modela okvira koji prate modne trendove, oftalmolozi ističu kako bi uvijek zaštita trebala biti na prvom mjestu, posebno kada se radi o zaštiti očiju djece od štetnog djelovanja UV zračenja.
Osim potrebnih certifikata, vrlo je važno i to da su sunčane naočale prilagođene anatomiji lica osobe koja će ih nositi, a posebno regijama oko nosa i očiju. Naočale nipošto ne bi smjele biti malene ni neudobne jer to može uzrokovati učestalo skidanje sunčanih naočala i izlaganje očiju suncu, kao i žmirenje i stvaranje bora te umora oka.

Savjeti zlatna vrijedni

Ukoliko ste netko tko želi kupiti zakrivljene sunčane naočale, a imate dioptrijsku implementaciju s jakim astigmatizmom, važno je znati da vam one u tom slučaju mogu uzrokovati distorziju slike. Zato oftalmolozi savjetuju izbjegavanje takvih oblika naočala. Isto tako, educirani optičari tu su da vam preporuče adekvatnu veličinu sunčanih naočala, bez obzira imate li implementiranu dioptriju ili ne jer je zdravlje vašeg oka i očne regije najbitnije.

sunčane naočale

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.