Povijest odjeće

Odjećom se smatraju odjevni predmeti koji su u počecima namijenjeni zaštiti čovjekovog tijela ili nekih njegovih dijelova od klimatskih (vlaga, kiša, hladnoća, vrućina) i drugih nepogodnih vanjskih utjecaja (povećava sigurnost tijekom fizičkih aktivnosti poput lova ili kuhanja). Isto tako, odjeća služi i kao barijera između ljudske kože i okoline pa u tom smislu možemo govoriti i o njezinoj svrsi u okviru higijene jer kao takva smanjuje mogućnost ulaska raznih toksina i mikroorganizama u tijelo. Prva odjeća izrađivala se od prirodnih materijala poput kože, krzna, lišća i trave.

Kulturalna, religijska i etnička značajnost odjeće

Osim što služi za zaštitu čovjekova tijela od vanjskih utjecaja, odjeća ima vrlo važnu ulogu u kulturi određenog društva. Naime, odjeća u tom smislu može služiti kao primjerice uniforma koja označava nečiji autoritet – vojska, policija, vatrogasci, liječnici.
Isto tako odjeća može biti i simbol nečijeg materijalnog bogatstva ili društvenog statusa pa tako prikazivati pripadnost određenim etničkim, religijskim, klasnim ili supkulturalnim skupinama što je prisutno u gotovo svakom društvu ili kulturi. Upravo zbog toga u svim društvima postoje određene društvene norme koje su povezane uz odijevanje i običaje, moral i religijska shvaćanja istog. Ono zbog čega se danas najviše pažnje obraća na odjeću su svakako estetski razlozi, odnosno danas je svrha odjeće najprije uljepšavanje, a onda sve ostalo.

Podjela odjeće

U počecima odjeće nije bilo puno varijacija već su postojala samo pokrivala za tijelo u vidu hlača i majice ili haljine. Danas postoji cijela podjela odjeće s obzirom na to koji dio tijela ona prekriva pa tako razlikujemo:
• gornju odjeću (kaput, prsluk, ogrtač, bunda, plašt, pelerina, džemper, vesta, bluza, suknja, haljina, hlače)
• donju odjeću (gaće, gaćice, košulja, potokošulja, potsuknja, kombinezon, steznik, grudnjak, noćna košulja, pidžama)
• pokrivala za glavu (kapa, fes, šubara, klobuk, šešir)
• ostale modne dodatke (čarape, uvijači, rukavice, kravata, šal)
Također nije potrebno dodatno naglašavati kako su danas trgovine prepune raznih komada odjeće za sve.

odjeća

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.