Planinarska oprema uključuje odjeću, ali i dovoljno hrane

Mnogi pojedinci često idu na izlete u prirodu. Planinarenje je sve popularnija aktivnost, kako sportskih entuzijasta, tako i povremenih planinara koji su se uvjerili u dobre strane planinarenja za zdravlje. Bilo da ste pravi „planinski čovjek“ ili više volite sigurnost i udobnost grada, svatko je barem ponekad u sebi osjetio poriv da se uputi u planinske dijelove svijeta i osjeti pustolovinu i svjež zrak u svojim plućima.

Planiranje je vrlo bitno

Ovisno o iskustvu, vrlo je bitno biti oprezan prilikom planiranja takvog izleta, čak i ako je riječ o osobi s planinarskim iskustvom jer priroda je nemilosrdna i nepredvidiva i jako je važno sve dobro isplanirati i predvidjeti sve moguće situacije. Iznimno je bitno informirati se i biti dobar poznavatelj planinarske opreme. Upravo planirarska oprema može spriječiti ozbiljne ozljede u divljini ili vam čak spasiti život.

Osim što se planinarska oprema mora dobro poznavati, važno je i znati kako ju pravilno koristiti. Postoje mnoga predavanja i škole planinarenja koja nam mogu pomoći da se educiramo i naučimo se ponašati u određenim situacijama u prirodi. Planinarska oprema, pogotovo ona od pouzdanog proizvođača, napravljena od kvalitetnog materijala, neophodna je, ali isto tako nam može biti beskorisna, ako ju ne znamo adekvatno koristiti.

Planiranje i kampiranje

Ako u sklopu svog planinarskog izleta planirate i kampirati, tada je popis potrebne planinarske opreme i nešto duži te je potrebno obratiti pozornost na puno više detalja. Ulaganje u dobru planinarsku opremu je skupo pa ako ju ne planirate često koristiti, možete ju posuditi ili unajmiti. Odjeća, iako ne spada u vrlo naprednu planinarsku opremu, ključna je te njezin odabir mora biti u skladu s očekivanim vremenskim uvjetima. Uz odjeću, potrebno je ponijeti i dovoljno hrane i to one koja nam može vrlo brzo pružiti dovoljno energije koju ćemo izgubiti zbog uspona. Važno je i poznavanje terena na koji želimo ići planinariti te blizina nekih planinarskih domova, zbog odmora, ali i pomoći koja će nam možda biti potrebna. Ovdje odaberite opremu za planinarenje!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.