Posteljina savršena za vaš krevet

Nema ništa bolje od odlaska u krevet nakon dugog i napornog dana. Za dobar san, osim dobrog jastuka i udobnog madraca važno je takoðer odabrati i posteljinu koja je prozračna, kvalitetna i ugodna na dodir te laka za održavanje. Radi toga kod odabira posteljine obratite pozornost na to što kupujete, kako biste se u potpunosti mogli opustiti kada legnete u krevet.

Dobra veličina

Prije no što se bacite u kupovinu, provjerite koja veličina posteljine vam je potrebna. S obzirom da postoji nekoliko standardnih veličina kreveta i madraca, svakako provjerite dimenzije, koje najčešće možete pronaći na etiketi na madracu. Prema standardu, svi madraci dužine su 200 cm, dok širine mogu varirati izmeðu 90 cm i 140 cm za krevete za jednu, te 160 cm i 200 cm za krevete za dvije osobe. Uz to, razmislite i o tipu prekrivača kojeg imate – radi li se o duplom ili običnom prekrivaču te koje su njegove dimenzije.

Posteljina savršena za vaš krevet

Materijal

Kao i kod odjeće, materijal je veoma bitan kada se bira posteljina. Najčešće se posteljina izraðuje od mješavina prirodnih i umjetnih materijala, kako bi se postigla sredina izmeðu prozračnosti, jednostavnosti održavanja i cijene. Ipak, najbolje je odabrati posteljine od prirodnih materijala, poput pamuka, u što većem postotku, jer umjetni materijali nisu toliko prozračni te mogu iritirati osjetljivu kožu i upiti ulja i masnoće iz kože koje je teško oprati.

Posteljina primjerena dobu godine

Kao i kod odjeće, i posteljinu bismo trebali birati s obzirom na to koje je doba godine, pogotovo ako spavaću sobu ne grijemo i ne hladimo tijekom godine. Generalno govoreći, što je materijal posteljine deblji, to je on primjereniji hladnijim dobima godine. Primjerice, flanel je savršen materijal za zimske posteljine jer je gusto tkan i topao. S druge strane, krep je stvoren za prozračne i tople ljetne noći, kada se prije svega važno dovoljno rashladiti kako biste mogli zaspati.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.