kuhinjska napa

Spriječite širenje mirisa od kuhanja uz kuhinjske nape

Svaka moderna kuhinja danas u sebi zasigurno ima i napu, pogotovo ako se kuhinja ne nalazi blizu prostora te se u njoj često kuha. Lijepa i funkcionalna kuhinjska napa itekako može povećati zadovoljstvo i užitak za vrijeme kuhanja.

Princip rada nape

Prije no što se odlučite za kupovinu nape, razmotrite raspored kuhinje kao i njenu veličinu i mjesto na kojemu se nalazi u domu. Prema principu rada, nape se dijele na filtracijske i ventilacijske, a imate li mogućnost svakako se odlučite za ventilacijske. One sav zrak usisavaju i izbacuju van, no za njihovu instalaciju morate bušiti zidove te takoðer imati mogućnost za postavljanje cijevi za odvod zraka. Ako nemate tu mogućnost, na izbor vam preostaju filtracijske nape, koje usisani zrak provode kroz ugljene filtere te ga izbacuju natrag u prostor. Njihov rad je bučniji i imaju manji protok, no jedina su opcija za stanove i prostore u kojima nema mjesta za odvod. Kod filtracijskih napa veoma je važno pravodobno mijenjati filtere.

Izgled nape

Izgled kuhinjske nape ponajviše ovisi o njenoj vrsti – ventilacijske nape imaju odvod zraka, što znači da su veće i imaju potrebu za dimnjakom, koji može biti vizualna barijera. Za otoke i prostore otvorena koncepta predlažu se stropne ili otočne nape, koje se lakše uklapaju i manje primijete u prostoru. Na kraju, tu je i zidna kuhinjska napa, koje se postavlja uza zid, pa ih ju je lako uklopiti uz kuhinjske elemente.

Centar usisavanja

Centar usisavanja zraka najveću ulogu ima sa vizualne strane. Nape s centrom usisavanja u sredini najčešće su i cjenovno najisplativije te veoma efikasne kod velikih količina isparavanja i vlage. Ipak, kuhinjske nape s centrom za usisavanje na vanjskim rubovima ljepši su izbor jer im se na sredini, umjesto filtera i mrežice nalazi staklena ili metala ploča koja izgleda ljepše. Ovakav dizajn takoðer sprječava širenje mirisa i vlage uz rubove štednjaka.

https://www.harveynorman.hr/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.