Zimi skijanje, ljeti vožnja po biciklističkim stazama

U nekim državama koje imaju razne planinske masive je zimi vrlo popularno skijanje. Tada su padine prekrivene snijegom pa skijaši mogu uživati u raznim stazama. U ostala godišnja doba, kada snijega više nema, to su područja s prekrasnim prirodnim ljepotama. A mnogi zbog toga ta područja posjećuju i ostala godišnja doba kako bi uživali u prirodi. Iako je tada ta područja moguće obilaziti i pješice, mnogi se odlučuju upravo za vožnju biciklom zato što se tada mogu voziti raznim biciklističkim stazama. Biciklističke staze kroz prirodu su vrlo zanimljive te ćete vožnjom po njima vidjeti razne zanimljive prirodne fenomene, kulturne znamenitosti i slično.

Vožnja osobnim ili iznajmljenim biciklom

Na takve biciklističke staze se možete zaputiti osobnim ili iznajmljenim biciklom. Na popularnim lokacijama gdje postoje brojne biciklističke staze ćete uglavnom moći pronaći i razna mjesta gdje je moguće iznajmiti bicikl. To će nekima biti puno jednostavnije rješenje jer neće imati brige s prijevozom svog bicikla. A iznajmljivanjem bicikla dobit će bicikl prilagođen za takav teren.

Slovenija nudi brojne biciklističke staze kroz prirodu

Slovenija je jedna od država koja je iz godine u godinu sve zanimljivija skijaška destinacija, no mnogi je rado posjećuju i ostala godišnja doba zbog prirodnih ljepota. Tako su područja oko skijaških centara itekako atraktivni u toplijim godišnjima dobima kada ih posjećuju mnogi zaljubljenici u biciklizam. Upravo za njih su stvorene razne biciklističke staze koje su ponekad vrlo dugačke i prilagođene za one s nešto više kondicije. Jer osim što je riječ u dugim stazama, nerijetko su one pune raznih uspona, spusteva, zavoja i slično. Jedna od takvih zanimljivih odredišta je i Rogla.

biciklizam i biciklističke staze

Rogla i biciklističke staze

Rogla je zimi vrlo atraktivno skijalište koje privlači skijaše iz raznih država. No, Rogla je sve popularnija i zimi. A razlog su prekrasne, dugačke biciklističke staze. Tako Rogla nudi tri biciklističke staze te vožnjom po njima možete uživati u prekrasnom krajoliku. Sve tri biciklističke staze su kružnog karatktera tako da ne biste trebali imati problema s orijentacijom. A istovremeno, to znači da se možete stazi priključiti na bilo kojem dijelu i jednostavno krenuti u jednom željenom smjeru. No, službeni početak svih biciklističkih staza u Rogli je kod hotela Planja.

Najduža staza je Šumik sa svojih 63 km. Vožnjom po ovoj stazi proći ćete kroz istoimenu prašumu Šumik kojom dominiraju dva slapa, proći ćete prirodnim rezervatom Lobnica, a vidjet ćete i prekrasne kolibe. Oni koji vole naučiti nešto o povijesti, mogu zastati u doma na Osankarici u kojem se može pogledati muzejska zbirka o pohorskom bataljunu.

Preostale dvije staze, Planina na Pohorju i Skomarje, su ipak nešto kraće i dužine su 37,8 km i 27,5 km. Vožnjom po ove dvije biciklističke staze proći ćete pored atraktivne skomarske kolibe, crkve sv. Lamberta, a vidjet ćete i spomen kuću Juriju Vodovniku. Od ostalih zanimljivih znamenitosti svakako treba izdvojiti Arbajter, farmu jelenova te pitoreksnu crkvicu sv. Jakova.

Sigurnost

Vožnja po ovakvim i sličnim biciklističkim stazama može biti opasna. Česti su usponi, prijevoji te vožnja po neravnim terenima. To ujedno nosi i rizik padova pa biste trebali razmišljati i o vašoj sigurnosti. Kao jedan od glavnih dodataka koje biste svakako trebali koristiti je kaciga. Nju biste svakako morali nositi jer vas ona može spasiti od teških posljedica pada. Od ostalih dodataka, možete se odlučiti i za razne vrsta štitnika za koljena i laktove. To su dijelovi tijela koji najviše stradavaju u slučaju pada pa ih je dobro dodatno zaštititi. A uz takve dodatke, svako ne bi bilo naodmet imati pripremljene i razne pomoćne dodatke, kao što su flasteri i slično. Mnogi smatraju kako im to nije potrebno, no bolje je biti pripremljen za sve moguće scenarije. A tako ćete se osjećati opuštenije te ćete još više uživati u vožnji.

Rogla skriva mnoge zanimljive biciklističke staze

Pročitate li negdje nešto vezano uz Roglu, vjerojatno ćete odmah pomisliti da je riječ o skijanju i sličnih aktivnostima. Naravno, to ne čudi s obzirom da je Rogla jedno od poznatijih skijaških destinacija u Sloveniji. No, mnogi nisu niti svjesni činjenice da je Rogla kod mnogih biciklista poznata kao odlično odredište budući da nudi neke vrlo zanimljive biciklističke staze.

Rogla – skijanje zimi, bicikliranje ljeti

Ako ste proveli neko vrijeme zimi u Rogli i uživali u skijanju, a istodobno volite i vožnju biciklom, možda je vrijeme da posjetite Roglu i u neko drugo godišnje doba. Dođete li primjerice u proljeće, vjerojatno ćete zateći mnogo biciklista. Razlog za to su biciklističke staze koje se skrivaju na Rogli. Priroda koja okružuje Roglu je prekrasna i čak i ako se uputite u samostalno istraživanje biciklom, bit će zadivljeni njenom ljepotom. No, kako biste bili sigurni da nećete zalutati i kako biste prošli sve najljepše dijelove, označene biciklističke staze su bolji izbor.

Označene biciklističke staze

Rogla biciklistima nudi 3 označene biciklističke staze. Sve tri biciklističke staze su kružnog tipa pa ne morate brinuti na koje ćete mjesto stići. Zbog toga se možete uključiti na bilo koju od ove tri biciklističke staze na željenom mjestu i krenuti u bilo koji smjer te se na kraju vratiti na početnu točku. No, prije nego krenete, svakako pogledajte detalje svake staze kako biste vidjeli što vas čeka i je li staza pogodna za vas. Najduža staza je Šumik i duga je čak 63 km. Iako ćete putem vidjeti puno zanimljivih lokaliteta, uzmite u obzir dužinu staze i vaše fizičko stanje pa prema tome odlučite je li pogodna za vas.

Ostale dvije staze su nešto kraće pa je tako staza Planina na Pohorju duga 37,8 km, a staza Skomarje 27,5 km. Iako je potonja staza najkraća, sadrži neke uspone pa se može okarakterizirati kao teška staza pa i to uzimite u obzir prilikom planiranja. Pročitajte više o tome

Mnogi odabiru destinaciju za odmor po broju biciklističkih staza

Brojni biciklisti prilikom odlaska na odmor odabrat će svoju destinaciju prema broju biciklističkih staza. Naime, mnogi biciklisti uživaju u bicikliranju po novim destinacijama, ali samo u slučaju ako ta destinacija posjeduje biciklističke staze. Biciklističke staze im omogućavaju sigurniju vožnju, a istovremeno im je vožnja ugodnija kad znaju da su na stazi te da se uvijek jednostavno mogu vratiti na isto mjesto odakle su krenuli.

Biciklističke staze u prirodi

Osim onih klasičnih biciklističkih staza u gradovima, pravi užitak predstavlja vožnja po biciklističkim stazama u prirodi. To nisu klasične biciklističke staze, već je uglavnom riječ o utabanim putevima kroz šumu, livade i slično. Tijekom vožnje tim biciklističkim stazama, orjentirat ćete se po raznim lokalitetima, a nerijetko se duž staze nalaze putokazi s preporučenim smjerom kretanja. Prateći te oznake, čak ni početnici u biciklizmu ne bi trebali imati problema s pronalaskom ispravnog smjera kretanja. Također, brojne biciklističke staze su kružnog tipa. To znači da ćete vožnjom po njima napraviti veći ili manji krug te se na kraju vratiti na početnu mjesto.

Karte biciklističkih staza

Mnoge poznatije biciklističke staze koje se nalaze oko nekih izletiša i poznatih lokaliteta su ucrtane na posebne karte. Te karte najčešće možete podignuti u nekom turističkom centru ili hotelu u blizini. Također, mnoge od njih možete preuzeti i putem Interneta te se na vrijeme pripremiti.
Razvoj tehnologije također ide na ruke biciklistima. Postoje brojne aplikacije za mobilne uređaje koje imaju u sebi unesene razne biciklističke rute te će vas putem GPS sustava voditi u pravom smjeru. Na ovaj način, čak i ako negdje zapnete ili zalutate, uz pomoć aplikacije brzo ćete se vratiti na pravi put. A korištenje ovakvih aplikacija pomaže vam u još slobodnijem kretanju jer ako putem primijetite nešto zanimljivo, možete jednostavno skrenuti s puta, a aplikacija će vam kasnije pomoći da se vratite na pravi put.

Više informacija ovdje.