Povijest kopački

kopačkeKopačke predstavljaju jedan od najvažnijih dijelova nogometne opreme. Kopačke su posebno dizajnirane tenisice koje na potplatu imaju krampone koji pomažu boljem prianjanju tenisica na podlogu za vrijeme igre. Prve kopačke izrađene su 1525. godine po naređenju kralja Henrija VII., a izradio ih je Cornelius Johnson, kraljev postolar. Te prve kopačke bile su znatno teže od današnjih kopački jer se za izradu koristila jaka i čvrsta koža te je njihova visina bila do gležnja, a cijena je bila četiri šilinga, što je današnjih 100 funti.
Do 1890-ih igrači su na terenu nosili radne čizme. Kasnije su te čizme malo redizajnirane pa su imale ojačan prednji dio, što je dovodilo do ozljeda. Nekoliko godina kasnije počelo se razmišljati o postavljanju čavlića na tenisice. Ubrzo su radne čizme zamijenjene kopačkama koje je onda nosila svaka nogometna ekipa tijekom utakmica. Iako su imale krampone, ova verzija kopački je i dalje bila vrlo teška na nozi (oko pola kilograma na svakoj nozi po suhom vremenu).

Novi kramponi i boje

50-ih godina prošlog stoljeća Adidas je osmislio kopačke koje su imale izmjenjive čepove koji su bili izrađeni od gume ili plastike. Ovakvi čepovi omogućili su igračima da ih mijenjaju ovisno o vremenskim prilikama. U to su vrijeme kopačke najčešće bile crne boje, a vremenom i razvojem novih materijala i tehnika izrade, počinju dolaziti u različitim bojama.
Završetkom Drugog svjetskog rata, kopačke mijenjaju svoj dizajn- postaju lakše i fleksibilnije čime su omogućavale veći raspon pokreta stopala. Vremenom proizvođači i dizajneri kopački odustaju od ideje da su kopačke isključivo zaštitni dio nogometne opreme pa su počeli izrađivati laganije i okretnije kopačke koje su igračima omogućavale bolju kontrolu lopte i udarce na gol.

Kopačke danas

Danas na tržištu postoji velik broj modela kopački koji se ne razlikuju samo po boji već i po obliku, veličini i kramponima. Potplat današnjih kopački dizajniran je da bude što fleksibilniji te da omogući što bolje kretanje igrača.

U online trgovini Hervis.hr možete pogledati širok asortiman kopačka i druge obuće za nogomet.

Kopačke za veći užitak nogometa

U moru modela i proizvođača kopački donijeti pravi izbor može se činiti nemogućom misijom. Ipak, prave kopačke za vas na dohvat su ruke, ako se prije kupnje malo informirate i bacite pogled na izbor i ponudu. U nekoliko koraka do kopački koje će vas oduševiti moguće je ako znate što tražite, kako biste bez brige mogli započeti svoje nogometno putovanje!

Upoznajte se s terenom

Kod kupnje kopački veoma je važno da znate na kakvom ćete terenu igrati, jer se kopačke rangiraju u tri skupine – kopačke za tvrdi i kopačke za meki teren te kopačke za umjetnu travu. Glavna razlika među modelima je u obliku čepova na kopačkama. One za tvrdi teren imaju kraće čepove od onih za meki teren i umjetnu travu. Općenito, kopačke za tvrdi teren najbolji su izbor za rekreativce, no imajte na umu kako na blatnom terenu one neće spriječiti proklizavanje.

kopačke

Udobnost za bolje rezultate

Osim čepova, važno je provjeriti i jesu li vam kopačke udobne. Kao i kod svih drugih tenisica, dobro je krenuti od pravog broja kopačke. U kupnju je najbolje krenuti u drugoj polovici dana, kada vam je stopalo umorno i malo oteklo, jer ćete tako spriječiti kupnju neugodno malih modela. Uz to, kopačke svakako isprobajte prije kupnje te provjerite postoji li između kopačke i stopala malo slobodnog prostora jer kopačka ne bi smjela žuljati!

Vaša uloga u igri

Na kraju, za prave kopačke važna je i vaša pozicija u igri. Ako ste samo amater, ovaj podatak nije vam od tolike važnosti, no ako kopačke kupujete za svog mladog nogometaša onda će vam ovaj savjet dobro doći. Vratar i obrana u nogometu generalno nose čvršće kopačke koje osiguravaju stabilnost na terenu, dok napad i vezni red nose lakše kopačke koje osiguravaju brzinu i lakšu naglu promjenu smjera. Naravno, treba imati na umu da se ovdje radi o nijansama i kako je ključ dobre igre u vježbanju. Ovdje pogledajte široku ponudu kopačka.

Patike za nogomet u raznim veličinama

Kada kupujete patike za nogomet, vjerojatno je izgled ono što ćete prvo primijetiti. Zbog toga su danas patike za nogomet često pune raznih šarenih boja kako bi vam privukle pozornost. Kada ste pronašli nekoliko modela koji vam se sviđaju, vjerojatno će vaš sljedeći korak biti cijena. Ako je i ona zadovoljavajuća, preostaje vam još jedan korak, a to je odabir pravilne veličine i isprobavanje.

Razne dostupne veličine

Odabir ispravne veličine je vrlo bitan. A najbolje ćete ju odrediti ako isprobate nekoliko različitih brojeva. Ono što je karakteristično za neke proizvođače patika za nogomet su razne dostupne veličine, ne samo u obliku cijelog broja. Kod klasičnih patika, uglavnom možete birati veličinu na bazi cijelih brojeva, primjerice veličine 40,41 i slične.

Neke patike za nogomet dostupne su i u puno većem rasponu brojeva. Na primjer, nemojte se iznenaditi ako pronađete patike za nogomet veličine 41 1 ili 41 1/3. Upravo te male razlike omogućavaju vam da pronađete onu idealnu veličinu koja vam odgovara. Jer vjerojatno ste i sami ponekad probali neke patike čiji broj vam je bio prevelik, a onaj broj manji nije bio dovoljno velik. Pa ste pomislili kako bi bilo idealno da postoji neki broj između ta dva. A kod nekih patika za nogomet on postoji.

kopačke za nogomet

Naravno, nemojte očekivati da ćete takav veliki asortiman brojeva pronaći za sve modele. Obično se radi o najpopularnijim modelima patika za nogomet. Isto tako, mnoge trgovine zbog nedostatka mjesta često nemaju toliko veliki izbor. U tom slučaju, uvijek se možete okrenuti internetskoj kupnji. Brojni proizvođači posjeduju vlastite internetske trgovine u kojima možete pronaći baš sve modele koje imaju u ponudi, kao i sve dostupne veličine. Jedina mana takve kupnje će mnogima biti čekanje dok proizvod ne stigne na kućnu adresu. No, s druge strane, možete biti zadovoljni jer ste cijeli proces kupnje obavili iz udobnosti svog doma.