Laptopi olakšavaju rad

Bez obzira jeste li učenik, student ili poslovna osoba, vjerojatno veći dio dana radite na nekoj vrsti računala. Pa, iako stolno računalo ima mnoge prednosti nad laptopima, ni jedan drugi uređaj ne daje vam snagu računala uz fleksibilnost u pokretu kao laptopi. Ako putujete mnogo te vam je važno uvijek biti u mogućnosti raditi na računalu, laptopi su odličan izbor za vas.

Odredite želje

Kupujete li laptop, veoma je bitno da znate koje su vaše želje i potrebe, s obzirom da će to uvelike odrediti i rang cijena u kojemu ćete se kretati. Prije svega obratite pažnju na radnu memoriju i procesor, bez obzira na to čime ćete se baviti – dijelove laptopa teško je (a ponekad i nemoguće) samostalno nadograditi, pa je važno odabrati laptop koji za 6 mjeseci ili godinu dana neće biti zastario model prema specifikacijama.

Kompaktne dimenzije

Dimenzije laptopa bitne su za njegovu mogućnost prenošenja. Laptopi se mogu pronaći u različitim dimenzijama ekrana (za dimenziju se uzima dužina dijagonale ekrana). 15.6 inča optimalna je opcija za prenošenje, koja i dalje omogućuje rad na podijeljenom ekranu uz relativno puno preglednosti. Ipak, ako su vam bitni detalji, recimo ako se bavite grafičkim ili kakvim drugim dizajnom, radije se odlučite za veće dimenzije. Manji laptopi zgodni su pak ako prije svega baratate pisanim dokumentima i rad na podijeljenom ekranu vam nije toliko bitan.

Još nekoliko bitnih sitnica

Pri kupnji laptopa obratite pozornost i na kapacitet baterije – lako ga možete nadograditi dodatnim baterijama ako niste zadovoljni. Ako uživate u radu na otvorenom, obratite pozornost i na tip ekrana, koji uvelike može utjecati na vidljivost kod jakog sunca. Nosite li laptop često sa sobom, zaštitite ga od mehaničkih oštećenja u posebno dizajniranim navlakama, ili pak odaberite kvalitetnu torbu ili ruksak dizajnirane za prenošenje laptopa. Na taj način ćete biti osiguran bez obzira gdje idete. Provjerite ponudu na web stranici harveynorman.hr

Nova generacija laptopa s brojnim zanimljivostima

Laptopi su vrlo popularni uređaji već dugi niz godina. Neki ih kupuju isključivo u poslovne svrhe, dok ih mnogi kupuju i kao dodatak za zabavu. U svakom slučaju, laptopi su izrazito popularni isključivo zbog toga što se mogu koristiti na razne načine. Dosta se razlikuju od onih početnih modela. U početku im baterija nije dugo trajala, a i nisu se baš isticali po specifikacijama. Sve se to s vremenom promijenilo i danas im baterija dosta dugo može trajati, a ujedno su i sve jači po performansama te se mogu mjeriti i sa stolnim računalima. Kako bi još više zainteresirali korisnike, proizvođači se trude ponuditi brojne zanimljivosti te ih ugraditi u svoje modele laptopa.

Nove napredne mogućnosti

Jedna od mogućnosti koje je već dugo prisutna na laptopima, ali je izrazito korisna je ugrađena kamera. Ona omogućava vođenje video razgovora koja je brojnim poslovnim ljudima predstavljala veliki korak naprijed. Danas većina modela laptopa ima ugrađenu neku kameru, koja je na jeftinijim modelima slabije kvalitete, dok je na onim skupljim modelima puno bolja.

Određeni modeli laptopa se mogu pohvaliti i s 3D prikazom sadržaja. U to svrhu će vam biti potrebne i prilagođene naočale za prikaz 3D sadržaja. To je mogućnost koja još uvijek nije toliko popularna, no s daljnjim razvojem će zasigurno postati i popularnija. A nešto što je odlično prihvaćeno kod određenih modela laptopa je ekran osjetljiv na dodir. Laptopi koji imaju takav ekran zapravo predstavljaju određeni prijelaz između tableta i laptopa. Jer mogu se koristiti kao klasični laptopi, ali imate i mogućnost korištenja ekrana osjetljivog na dodir kako biste puno lakše obavili određene radnje.

Ovo sve je tek početak. Tehnologija jako brzo napreduje i tko zna kakvi nas sve modeli laptopa očekuju u budućnosti. Neke tehnologije ugrađene u laptop će se pokazati kao odlične, a neke će se vjerojatno pokazati kao neuspjeh te će se brzo zaboraviti. Provjerite ponudo leptopov na stranici https://www.harveynorman.hr.

Laptopi s raznim mogućnostima

Stolna računala danas mnogi koriste u svojim domovima. Kada su se na tržištu pojavili laptopi, nisu odmah stekli veliku popularnost zbog dvije karakteristike, svojih specifikacija i baterije. No, situacija je danas bitno drugačija i laptopi su u nekim stvarima i nadmašili stolna računala.

Laptopi nekada i danas

Ono što je početku mnoge odbijalo od kupnje laptopa bila je njihova baterija. Baterije nisu bilo dovoljno dobre da bi izdržale duže vrijeme korištenja laptopa, pogotovo kada je bila riječ o nešto zahtjevnijem korištenju. Tada je u pitanje došla i isplativost kupnje laptopa koji bi prije svega trebao biti prenosiv, odnosno imati mogućnost da se koristi bilo gdje. No, ako ga ne možete koristiti duže od sat, dva, onda od njega i nema neke koristi. Napredak tehnologije utjecao je i na baterije koje se danas ugrađuju i laptopi danas bez punjenja mogu bez problema izdržati i nekoliko sati intenzivnog korištenja.

S druge strane, specifikacije laptopa su nekada bile puno lošije od specifikacija stolnih računala. Drugim riječima, laptopi se nisu mogli mjeriti sa stolnim računalima po pitanju performansi. Mnogi su se stoga radije odlučivali za kupnju stolnih računala jer su znali da će pomoću njih moći pokrenuti razne zahtjevne programe, ali i igre. A upravo to je još jedan dio kod kojeg se može vidjeti veliki pomak u proizvodnji laptopa. Poneki modeli današnjih laptopa ne samo da se po performansama mogu mjeriti sa stolnim računalima, nego su još i bolji. Kada se tome doda i mogućnost prenošenja, za mnoge su danas takvi laptopi poželjniji oblik hardvera. Jedina stvar koja će i danas neke odbiti od kupnje je cijena. Jer laptopi koji imaju tako dobre specifikacije su ipak još uvijek skuplji od stolnih računala. No, konkurencija radi svoje i vjerojatno se u narednim godinama može očekivati i pad cijena takvih laptopa koji bez problema mogu zamijeniti stolna računala.