Dobar madrac za bolje snove

S obzirom da bi u krevetu trebali provesti barem osam sati dnevno, odabir kvalitetnog madraca trebao bi biti od prioritet pri opremanju spavaće sobe. Velik broj opcija koje se pak nude na tržištu danas potragu za kvalitetnim madracem mogu učiniti kompliciranijom no što ona treba biti, pa se mnogi ljudi odlučuju za najbrže i najjednostavnije rješenja, zbog čega često pati kvaliteta sna. Prije no što odlučite uložiti svoj novac u madrac, ipak se važno barem malo informirati, a madrac je prije kupnje važno i isprobati, kako biste znali da je ono što kupujete pravi odabir za vas.

Dobar madrac za bolje snove

Madrac s oprugama

Madraci s oprugama, pogotovo oni s Bonell jezgrama bili su klasični madraci koje je imalo gotovo svako kućanstvo prije tridesetak godina. Sve opruge madraca meðusobno su povezane žicom na koju se stavlja deblji materijal poput filca, spužve ili pjene, koji čine meki sloj na kojemu se spava. Problem takvih madraca je što nisu ergonomski prilagodljivi tijelu, a kod duplih madraca svaki se pokret prenosi kroz cijeli madrac. S druge strane, džepičasti madraci nešto su inovativnija opcija. Opruge nisu meðusobno spojene, već se svaka nalazi u vlastitom džepiću napravljenom od različitih materijala. Spavanje na ovakvim madracima ugodnije je od onih tipa Bonell, pogotovo ako je za gornji sloj korištena kvalitetna pjena.

Madraci od pjene

Umjesto madraca s oprugama, koji vremenom mogu postati glasni i veoma neudobni, madrac od pjene u posljednje je vrijeme postao mnogo popularniji odabir. Ipak, kod odabira madraca od pjene ne možete se odlučiti za baš bilo koji model i očekivati da će vam savršeno odgovarati. Generalno govoreći, na tržištu se mogu pronaći dva tipa madraca od pjene – oni od poliuretanske pjene (PU madrace, hladno lijevane ili memori madrace) te one od vulkanizirane pjene (prirodnog, talalay ili običnog lateksa). Svaka vrsta pjene ima svoje prednosti i mane, no prije svega važno je obratiti pozornost na točkastu elastičnosti i protok zraka kroz materijal.

Madraci osiguravaju bolji san

Dobar madrac i jastuk pola su posla do dobre noći sna – upravo radi toga, vrlo je važno da za sebe pronaðete kvalitetan i udoban madrac na kojemu ćete se moći kvalitetno odmoriti. Srećom, izbor u trgovina je danas i više nego velik pa oko izbora ne biste trebali imati puno problema.

Manje bolova i bolji san

Ako loše spavate i imate problema s kroničnim umorom i bolovima u leðima i vratu, postoji mogućnost da je krivac za to vaš dotrajao ili neodgovarajući madrac, koji vam ne pruža dovoljno potpore tijekom noći. U kupnju madraca najbolje ići uživo. Dobri madraci trebali bi pružiti potporu vašim leðima te pratiti njihov oblik – možete li izmeðu leða i madraca lako gurnuti ruku, madrac je za vas vjerojatno pretvrd. Kada ležite na boku kralježnica bi vam trebala ostati u vodoravnom položaju, a ako previše utonete u njega kada ste na boku, vjerojatno imate previše mekan madrac.

Odgovarajuća veličina

Ako već imate krevet, prije svega madrac trebate birati prema dimenzijama kreveta. Ipak, birate li dječji krevet ili tražite krevet za visoku osobu, imajte na umu kako bi krevet, a samim time i madrac, trebao biti barem 10 centimetara duži od vas. Što se tiče širine, što više to bolje, pogotovo ako se radi o krevetu za jednu osobu. Ipak, ako ste u škripcu s prostorom u glavnoj spavaćoj sobi, isprobajte madrac s partnerom. Stavite obje ruke pod glavu dok ležite na leðima – ako vam se laktevi ne dodiruju te ne izlaze iz madraca, pronašli ste madrac dovoljno širok za vas oboje.

Zdravlje i čistoća

Patite li od alergija, madraci s posebnim tkaninama koje imaju antialergijska i antibakterijska svojstva su odličan izbor. Takoðer redovno prozračujte svoj madrac. Tijekom dana krevet ostavite otkriven, a kada imate mogućnost ostavite ga na zraku. Madrac takoðer možete i okretati kako biste svakoj strani madraca dali vremena da se dodatno prozrači, a imate li problema s grinjama i prašinom madrac takoðer možete i usisavati.

Više