Povijest odjeće

Odjećom se smatraju odjevni predmeti koji su u počecima namijenjeni zaštiti čovjekovog tijela ili nekih njegovih dijelova od klimatskih (vlaga, kiša, hladnoća, vrućina) i drugih nepogodnih vanjskih utjecaja (povećava sigurnost tijekom fizičkih aktivnosti poput lova ili kuhanja). Isto tako, odjeća služi i kao barijera između ljudske kože i okoline pa u tom smislu možemo govoriti i o njezinoj svrsi u okviru higijene jer kao takva smanjuje mogućnost ulaska raznih toksina i mikroorganizama u tijelo. Prva odjeća izrađivala se od prirodnih materijala poput kože, krzna, lišća i trave.

Kulturalna, religijska i etnička značajnost odjeće

Osim što služi za zaštitu čovjekova tijela od vanjskih utjecaja, odjeća ima vrlo važnu ulogu u kulturi određenog društva. Naime, odjeća u tom smislu može služiti kao primjerice uniforma koja označava nečiji autoritet – vojska, policija, vatrogasci, liječnici.
Isto tako odjeća može biti i simbol nečijeg materijalnog bogatstva ili društvenog statusa pa tako prikazivati pripadnost određenim etničkim, religijskim, klasnim ili supkulturalnim skupinama što je prisutno u gotovo svakom društvu ili kulturi. Upravo zbog toga u svim društvima postoje određene društvene norme koje su povezane uz odijevanje i običaje, moral i religijska shvaćanja istog. Ono zbog čega se danas najviše pažnje obraća na odjeću su svakako estetski razlozi, odnosno danas je svrha odjeće najprije uljepšavanje, a onda sve ostalo.

Podjela odjeće

U počecima odjeće nije bilo puno varijacija već su postojala samo pokrivala za tijelo u vidu hlača i majice ili haljine. Danas postoji cijela podjela odjeće s obzirom na to koji dio tijela ona prekriva pa tako razlikujemo:
• gornju odjeću (kaput, prsluk, ogrtač, bunda, plašt, pelerina, džemper, vesta, bluza, suknja, haljina, hlače)
• donju odjeću (gaće, gaćice, košulja, potokošulja, potsuknja, kombinezon, steznik, grudnjak, noćna košulja, pidžama)
• pokrivala za glavu (kapa, fes, šubara, klobuk, šešir)
• ostale modne dodatke (čarape, uvijači, rukavice, kravata, šal)
Također nije potrebno dodatno naglašavati kako su danas trgovine prepune raznih komada odjeće za sve.

odjeća

Helly Hansen jako mnogo ulaže u istraživanja za stvaranje još boljih proizvoda

Tvrtka Helly Hansen jedna je od onih koje već dugi niz godina imaju odličnu reputaciju i prepoznate proizvode diljem svijetu. No, Helly Hansen tu ne staje već jako mnogo novca stalno ulaže u istraživanje novih tehnologija koje bi se mogle primijeniti na tekstilnu industriju. Sve to je s godinama pomoglo ovoj tvrtci da uvijek bude pri vrhu po broju prodanih proizvoda te da osigura povjerenje kupaca, od kojih se mnogi iznova vraćaju njihovim proizvodima.

H2 Flow tehnologija

Jedna od najznačajnih tehnologija koju je Helly Hansen predstavio u skorije vrijeme je tehnologija nazvana H2 Flow. Helly Hansen ju je predstavio 2012.g. u obliku posebne jakne koja koristu upravu to tehnologiju i koju je odmah patentirao. O tome koliko je ta jakna bila uspješna, govori i činjenica da je odmah dobila nagradu od Norveškog odbora za dizajn. Svojstva ove tehnologije reklamiraju se kao toplije, hladnije i lakše. U praksi to izgleda ovako. Jakna sadrži male jastučiče u koje ulazi zrak i skladišti se. Jako brzo se taj zrak u jastučićima zagrije i jakna će u vrijeme hladnih dana dugo zadržavati toplinu zbog tih jastučića. U slučaju da vam postane vruće, vrlo jednostavno se mogu otvoriti patentni zatvarači koji će taj topli zrak ispustiti u atmosferu i omogućiti hladnom zraku da ispuni jastučiće. Upravo zbog toga što ova jakna koristi ispunjene jastučiće za grijanje, vrlo je male težine te je ponekad i lakša čak 30% od klasičnih, zimskih jakni koje taj osjećaj topline pokušavaju stvoriti debljim slojem tkanine.

Helly Tech tehnologija

Helly Hansen u jako mnogo proizvoda primijenjuje svoju patentiranu Helly Tech tehnologiju. Radi se o posebnom vanjskom sloju na odjeći koji onemogućava prodiranje vode, ali s druge strane omogućava isparavanje znoja. Zbog te tehnologije, razlika u nošenju nekog komada odjeće iz Helly Hansen tvornice i nekog drugog brenda je više nego primjetna.

Više informacija

Kakva sve odjeća vam treba za ljetne dane?

Doba godine, kada se puno toga promijeni – za početak je puno više sunca na nebu, tu i tamo doleti po koja ljetna oluja, a temperature još uvijek ostaju visoke. Pored zanimljivog i toplog vremena, mnogima završava škola, a onima starijim počinju godišnji odmori, pa je tako to odlično doba, kada svi polako odlazimo na obalu – bila to Hrvatska ili u neku drugu državu. Jer je uz more sve nekako drugačije, jako je bitno, da se tome prilagodi i vaša odjeća, kako bih stvarno mogli uživati u svemu onome, što ste čekali i željeli si kroz cijelu godinu!
Za početak, kad dođete na obalu, na more, sigurno ćete na sebe najprije navući neke kupače gače, te odjuriti do obale i ubaciti se u vodu. Kad izađete vam, jako je bitno, da uz sebe imate kakav zanimljiv ručnik, kako bih mogli obrisati slanu vodu iz sebe i nakon toga leći na njega i uživati u suncu. Kad jednom završi dan na plaži, morat ćete i dalje uživati – neki to rade uz kakve večernje treninge, pa odu na trčanje ili sa prijateljima na kakav pješčani teren odigrati koji meč odbojke ili kakvog nogometa na pijesku. Za sve to su vam potrebne neke sportske stvari u kojima ćete moči maksimalno uživati u toplim danima na moru.
Naravno, pored svega toga, ovdje su i večernji izlasci – i za njih je potrebna posebna odjeća. Tu dolaze u obzir kakve moderne košulje, pa nakon toga neke jeans kratke hlače, koje se posljednjih godina sve više nose, pa nakon toga kakve udobne japanke i još neke druge stvari u kojima ćete moči uživati večernje satove uz more sa sladoledom u rukama ili na primjer u kakvom kafiću z more, sa kakvim hladnim pićem u rukama. Sve to su vam ljetni dani, doba godine, kad je potrebno stvarno uživati i napuniti si baterije za preostali dio godine, koji dolaze nakon toga!

http://www.tenisice.hr/Odjeca/