Slovenija je mnogima omiljena skijaška destinacija

Mnoge države, poput Francuske ili Švicarske, spadaju u neke od popularnijih skijaških destinacija. Slovenija još uvijek nije u tom elitnom društvu, no unatoč tome, mnogima je upravo Slovenija idealna skijaška destinacija i rado odlaze na skijanje u Sloveniji. Slovenija je pogotovo popularna među skijašima iz Hrvatske. Oni automobilom mogu već za nekoliko sati doći do nekog skijališta u Sloveniji i uživati u skijanju. Zato je skijanje u Sloveniji vrlo popularno i za jednodnevne skijaške izlete.

Skijanje u Sloveniji putem turističkih agencija

Oni koji ne žele puno planirati i tražiti, a žele provesti nekoliko dana na skijanju u Sloveniji, mogu se za to obratiti nekoj turističkoj agenciji. Brojne agencije tako nude razne skijaške aranžmane u skijalištima u Sloveniji. Tako putem agencije možete kupiti aranžman koji će uključivati gotovo sve što vam je potrebno. A to je smještaj u nekom hotelu ili apartmanu, zajedno sa skijaškim kartama. Za poneke aranžmane se može dodatno doplatiti za organizirani prijevoz tako da do odredišta možete doći i bez vlastitog automobila. Odlazak na skijanje u Sloveniji preko neke turističke agencije ima i prednost u načina plaćanja. Naime, brojni skijaši se odlučuju na plaćanje zimovanja u nekoliko rata, kako bi to manje osjetili na svom kućnom budžetu. Turističke agencije im nude tu mogućnost pa mogu zimovanje plaćati na rate.

Skijanje u Sloveniji u vlastitom aranžmanu

Oni koji ne vole koristiti usluge turističkih agencija te žele sve sami istražiti i odabrati ono što je najbolje za njih će u vlastitom aranžmanu sve rezervirati. Ovakav pristup je uobičajen kod nešto mlađe populacije koji se odlično služe računalom i Internetom jer na taj način imaju pristup svim potrebnim informacijama. Tako se u svega nekoliko klikova mišem mogu saznati sve informacije koje su potrebne za skijanje u Sloveniji. A u to spadaju dostupna skijališta, smještajne jedinice, informacije o skijaškim kartama i sve ostalo. U današnje vrijeme je gotovo sve moguće obaviti putem Interneta pa tako i obaviti rezervaciju ili kupnju karata, hotelskih soba, apartmana i svega ostalog. Na ovaj način će vam biti potrebno nešto više vremena, ali zbog toga vam je sve dostupno i imate puno veći izbor nego kad ušetate u turističku agenciju i imate na izbor samo ono što vam ponude.

Potrebna je rana rezervacija

Budući da je skijanje u Sloveniji popularnije iz godine u godinu, smještajni kapaciteti se jako brzo popunjavaju. To znači da ukoliko ne rezervirate svoj smještaj na vrijeme, postoji mogućnost da pred put nećete pronaći slobodnu sobu ili da će vam izbor biti vrlo sužen. Mnogi zato već početkom godine ili na ljeto rezerviraju smještaj za iduću zimsku sezonu. Naravno, teško je previdjeti kakva će biti zima te koliko će biti snijega, ali na skijalištima u Sloveniji u većini slučajeva ima dovoljno snijega za skijanje. Neka skijališta su ipak otišla i korak dalje te daju garanciju od 100 dana u kojima će biti moguće skijanje tokom zime. To rješavaju na način da u vrijeme kada nema dovoljno prirodnog snijega koriste snježne topove. Snježni topovi su posebni uređaji koji proizvode umjetni snijeg. Oni mogu stvoriti dovoljne količine snijega čak i ako uopće nema prirodnog snijega. No, u većini slučajeva je potrebno samo povremeno dodavati dio umjetnog snijega za nesmetano skijanje.

Sve veća popularnost

Kao što je i ranije spomenuto, skijanje u Sloveniji je iz godine u godinu sve popularnije. To za posljedicu ima sve veći broj skijaša. A upravo ti skijaši traže sve više novih, dodatnih sadržaja kojima bi upotpunili svoj boravak na snijegu. Skijališta u Sloveniji se trude udovoljiti njihovim željama tako da se iz godine u godine nude razni novi sadržaji. A skijaši im se na tome odužuju tako što ih nastavljaju posjećivati.

Skijanje je mnogima omiljena zimska aktivnost

Kada djeci spomenete zimu, prva asocijacija će vjerojatno biti snijeg, grudanje, sanjkanje i slično. Kod odraslih je to malo drugačije i mnogi će osim snijega često pomisliti i na skijanje. Iz godine u godinu, skijaša je sve više i mnogo je onih koji su tek počeli sa skijanjem, ali su se odmah zaljubili u tu aktivnost. Slovenija je mnogim skijašima iz susjednih država odlična destinacija jer skijanje u Sloveniji je moguće na raznim skijalištima diljem cijele države.

Prednosti skijanja u Sloveniji

Skijanje u Sloveniji ima brojne prednosti, no te prednosti nisu iste za svakoga. Neki će kao glavnu prednost izdvojiti pristupačnije cijene u odnosu na skijanje u drugim državama. Pod time se misli na cijenu svih usluga koje skijaši koriste. Kao prvo, cijene skijaških karata su nerijetko jeftinije nego u nekih drugim državama, poput Austrije ili Francuske. Isto tako, cijene smještaja, najma opreme i ostalog su također ovdje pristupačnije.

Od ostalih prednosti, netko će na prvo mjesto staviti postojanje staza namijenjenih za skijaše s različitom razinom znanja. Skijanje u Sloveniji je tako omogućeno početnicima koji će skijati po manje zahtjevnim stazama, koje sadrže manje zavoja i nisu toliko strme. S druge strane, oni koji dobro skijaju imaju na raspolaganju brojne staze na kojima mogu pokazati svoje skijaško umijeće. Riječ je o strmim stazama na kojima se postižu velike brzine, s mnoštvom zavoja.

Prednost koju imaju neka skijališta, poput Rogle, odnosi se i na mogućnost dolaska automobilom skroz do skijališta. Neki skijaši to i neće smatrati prednošću, dok će nekima upravo to biti razlog za odabir određene lokacije na koju će ići skijati.
Naravno, ovo su samo neke od prednosti skijanja u Sloveniji. Obiđete li nekoliko različitih skijališta, vjerojatno ćete i samo napraviti svoju listu prednosti koja izdvaja jedno skijalište od drugog i ono po čemu ćete se odlučiti za Sloveniju kao odabir vaše skijaške destinacije.

rogla.eu/hr/sto-ciniti/zimi/skijanje-i-daskanje

Pohorje nudi skijanje na nekoliko različitih skijališta

Uz Mariborsko Pohorje, koje je najpoznatije skijalište na Pohorju, možete uživati u još tri skijališta, a to su Ribniško Pohorje, Rogla i Trije Kralji.

Ribniško Pohorje

Volite li skijanje na Pohorju, ali tražite neko manje skijalište, onda je Ribniško Pohorje idealna lokacija za vas. Smješteno je na sjeveru Pohorja i vrlo je blizu rijeke Drave. Nalazi se svega 40ak kilometara od Maribora. Upravo to je razlog što tamo dolazi jako puno skijaša iz Hrvatske, pogotovo iz sjeverozapadnog dijela, budući da do odredišta imaju svega oko 100 kilometara.

Ribniško Pohorje se zapravo sastoji od dva skijališta koja su odvojena jedno od drugog. Prvo se nalazi u Ribnici i ima samo dvije staze, od kojih je svaka dugačka oko jednog kilometra. Obje staze imaju vučnice, a na samom dnu nalazi se kafić gdje se možete okrijepiti.

Poželite li pak stići do drugog skijališta, morat ćete se provozati oko 8km. Toliko je potrebno da stignete do skijališta koje se naziva Ribniška koča. Otprilike isto vremena potrebno je i da se stigne do skijališta Kopa na jugozapadnoj strani Pohorja, koje ima nešto više kilometara staza od ova dva skijališta.

Plan je da se u idućih nekoliko godina ta sva tri skijališta spoje u jedan veliki skijaški centar. Time bi trenutno jedno od najvećih skijališta na Pohorju, Mariborsko Pohorje, dobilo respektabilnu konkurenciju.

Iako trenutno Ribniško Pohorje nema jako puno staza koje može ponuditi, a isto tako trenutno nema ni hotela za smještaj u okolici, mnogi skijaši ipak radije odabiru tu destinaciju od neke druge, možda popularnije destinacije. Mnogi kao glavni adut ovog područja ističu veliku susretljivost i ljubaznost domaćina koji nude smještaj u apartmanima kojih ima jako puno u okolici. Uz sve to, nude se puno niže cijene u kafićima i restoranima nego drugdje i mnogima je to dovoljan razlog da kao glavno odredište za skijanje na Pohorju izaberu upravo Ribniško Pohorje.

www.rogla.eu/hr/sto-ciniti/zimi/skijanje-i-daskanje

Slovenija nudi brojna skijališta unatoč maloj površini

Slovenija je zemlja s velikim izborom skijališta. Osim toga, dobro je povezana sa susjednim zemljama, kao što su Italija i Austrija, koje zbog male udaljenosti možete posjetiti u obliku jednodnevnog izleta te isprobati i skijališta u toj zemlji.

Zbog svega toga bitno je biti dobro informiran i napraviti si detaljan popis i plan svih skijališta kako bi odabrali ono najbolje za sebe. Skijanje u Sloveniji nikoga neće ostaviti ravnodušnim jer je dio Alpa te ćete skijajući uživati u bogatoj povijesnoj baštini i prekrasnim prirodnim ljepotama. Slovenija ima dugačku povijest skijanja i bogatu tradiciju te je domaćin nekoliko natjecanja u skijanju. Skijanje u Sloveniji seže u 1689. godinu kada se može naći prvi zapis o korištenju skija na visoravni Bloke.

Skijališta u Sloveniji

Ako svoje zimovanje prvi puta planirate provesti u Sloveniji, a niste vrhunski skijaš, onda je skijalište Rogla za vas. Ne samo da je to vrlo pristupačna destinacija za skijanje u Sloveniji do koje je lako doći automobilom, već je i povoljna te se nude različite wellness usluge pa možete kombinirati skijanje s večernjim opuštanjem. Isto tako, nudi i mnoštvo zabavnih sadržaja za najmlađe.

Skijalište Vogel je za one nešto više iskusnije. Nalazi se na 1500 m nadmorske visine te je dio nacionalnog parka Triglav. Posebno je po tome što ima 19 kilometara uređenih skijaških staza te do ovog skijalište nije moguće doći automobilom.

Najpoznatija po organiziranju svjetskog skijaškog kupa i natjecanjima u skijaškim skokovima, Kranjska gora, jedno je od najčešćih odabira za skijanje u Sloveniji. Ima 20 kilometara uređenih staza i nalazi se na oko 1200 metara nadmorske visine.

Destinacija koja najviše obećava kada je u pitanje skijanje u Sloveniji je skijalište Golte koje tek počinje osvajati skijaše.Na svojih 1100 m do 1600 m nadmorske visine, nudi posebno lijepe staze i mnoge druge sadržaje kao što su wellness za odrasle i skijaški vrtić za najmlađe. Golte je najpopularnije skijaško odredište za Hrvate zbog svoje blizine.