Atletska obuća za bolje sportske rezultate

Sprinterice su poseban oblik sportske obuće koji je namijenjen atletici. Sprinterice su karakteristične po šiljcima koji se nalaze na njihovom potplatu te su prilagođene većini atletskih disciplina pa se tako mogu koristiti za različite udaljenosti ne gubeći na svojoj funkcionalnosti.

Šiljci na sprintericama omogućuju učinkovitiji prijenos snage, ali i dobro prianjanje na podlogu, odnosno stazu, posebno mokru. Prve sprinterice su se pojavile sredinom 19. stoljeća, a svoju popularnost su stekle na Olimpijskim igrama u Parizu 1924. godine.

Atletska obuća za bolje sportske rezultate

Znanstvene činjenice

Znanstvena istraživanja su pokazala kako trkači koji trče u sprintericama postižu puno bolja vremena od trkača koji trče u običnim tenisicama ili bosonogi. Razlog tomu je to što šiljci na dnu sprinterica smanjuju mogućnost proklizavanja te održavaju trkača stabilnim.

Sprinterice također i olakšavaju trčanje prednjim dijelom tenisice jer u većini slučajeva peta tenisice uopće nije ojačana. Na ovaj način povećana čvrstoća potplata zaslužna je za bolju stabilnost trkača. Ipak, iako su rezultati pokazali pozitivan učinak nošenja sprinterica, on nije zabilježen kod apsolutno svih trkača, već postoje i oni koji su tijekom nošenja istih bili i sporiji.

Od koplja do skoka u vis

Osim što se sprinterice koriste za trčanje, one se koriste i u nekim bacačkim disciplinama. Iako se u disciplinama poput bacanja kugle, diska i kladiva one ne koriste jer sportaši svoje rekvizite bacaju iz kruga za bacanja koji je izrađen od betona, sprinterice se koriste primjerice u bacanju koplja kada su šiljci na obući neophodni. Naime, velike sile koje djeluju na gležnjeve tijekom otpuštanja i bacanja koplja, vrlo su opasne pa su tako šiljci neophodni jer pružaju određenu količinu potpore.

Osim na stopalu i potplatu, šiljci se kod ove discipline koriste i na predjelu pete jer je za vrijeme bacanja koplja cijelo stopalo na zemlji. Osim kod bacačkih sportova, sprinterice se koriste i kod skakačkih sportova poput skokova u vis ili skokova s motkom. Naime, kod skokova u vis se koriste sprinterice s nešto većim šiljcima jer u ovoj disciplini pri skoku na skočni zglob djeluju ogromne sile.