SUP daje novo značenje uživanju na moru

Iako je ljeto još poprilično daleko, to ne znači da se ne možete polako početi pripremati za novu sezonu boravka na suncu, moru, rijeci ili jezerima. Ako ste avanturisti i uživate u ljetnim aktivnostima, ovo ljeto odlična je prilika da isprobate stand up paddling, odnosno uspravno veslanje.

Sup je vodeni sport koji je vrlo popularan.

Uživanje na pučini

Kako naše more jednostavno nije dovoljno burno, fama surfanja itekako nas je zaobišla u širokom luku. Ipak, to ne znači da za uživanje na pučini morate imati čamac ili da ste osuđeni na svoj luftić, jer je novi sportski ljetni trend itekako pogodan upravo za mirne vode kakve ima naša obala.

Uspravno veslanje odličan je način da uživate u svoj ljepoti i miru pučine, istovremeno vježbajući vlastite mišiće. No prije no što se upustite u avanturu, važno je da si nabavite kvalitetnu SUP dasku. Trgovine sa sportskom opremom danas imaju vrlo veliki izbor pa s time ne biste trebali imati problema.

Potraga za pravom daskom

Kako uspravno veslanje kod nas još nije doseglo popularnost veslanja ili raftinga, jako je važno da se kod kupnje odlučite za kvalitetan i renomiran brend, koji je dostupan u cijelom svijetu i nudi po nešto za svakoga. Ipak, pri kupnji SUP daske važno je pozornost obratiti na vašu tjelesnu konstrukciju i nosivost daske, kao i na namjenu daske.

Ako ste početnik, potražite SUP Allround daske, koje su odlične za učenje uživanja u uspravnom veslanju. S druge strane, za duže veslanje su SUP Touring modeli primjereni za dugotrajno veslanje u svim uvjetima, a volite li se trkati tu su SUP Fun-Race i Race modeli, koji će probuditi pravog adrenalinskog ovisnika u vama. Na kraju, želite li u uživanje na pučini uključiti i najmlađe, tu su i dječji modeli SUP dasaka, za veći komfor i lakše učenje i korištenje na moru. Provjerite ponudu trgovine Hervis.

SUP je postao jedan od omiljenih sportova svih ljubitelja vode

SUP je sport koji ima najbolje odlike i idealnu kombinaciju komponenata svih vodenih sportova. Iznimno je prilagodljiv te se njiea možete baviti u velikom rasponu vremenskih uvjeta. Nekim pojedincima odgovaraju veliki valovi i probijanje rekorda, a neki više vole potpuno mirnu površinu vode na kojoj mogu dostići i jako velike brzine. Ovi prvi moraju čekati savršene vremenske uvjete te iskoristiti trenutak dok ljubitelji mirne površine mogu imati i mnogo više vremena na vodi i iskoristiti veći dio godine za bavljenje SUPom. A SUP daska je glavna oprema za bavljenje ovim sportom.

Sup je vodeni sport koji uključuje dasku te koristi veslo za kretanje po vodi.

Posebnosti ovog sporta

Malo koji sport nudi toliku povezanost s oceanom, vodom, nebom i zrakom. SUP daska vam služi za stajanje i dok se lagano krećete po mirnoj vodi, doživjet ćete vodu i sunce, te okolne stijene na potpuno drugačiji način. SUP dakska vam omogućava da bez problema i na siguran način priđete oštricama stijena i pogledate morski život ispod površine vode koji se rijetko može samo tako vidjeti. Ako ste pak ljubitelj brzine i čekate vremenske uvjete koji će vam to omogučiti, brzina koju možete pri tome dosegnuti na SUP dasci je jako velika te vam je velika navala adrenalina zagarantirana.

Osim daske, vrlo je bitno i veslo. Osim što možete dosegnuti brzinu, najzabavniji dio je zasigurno učenje kako se s njime kretati po vodi. SUP daska je obično velika i teško se s njoma upravlja. Ali ako brzo uronite veslo u vodu, stvorit ćete prijegib u vodi koji vam omogućava da jako brzo promjenite smjer kretanja. Surferi također koriste ruke kako bi postigli promjenu smjera na ovaj način, ali s veslom je učinak mnogo veći i raspon okreta značajniji.

SUP stilovi nikada nisu bili točno definirani te se može kombinirati hrpa pokreta i sve ovisi o osobnom stilu. Preko ramena, ispod lakta, ispod pazuha. Sve su to položaji držanja vesla koji se koriste i jedino što je bitno je sama dinamika pokreta koja tjera dasku naprijed.  Ovdje provjerite ponudu SUP opreme.

 

Sup postaje sve popularnija zanimacija mnogih

Sup je skraćenica za engleski naziv “stand up paddle boarding” što označava vodeni sport u kojem osoba na dasci održava ravnotežu i vesla te je ovaj sport sve popularniji zahvaljujući tome što predstavlja vježbu za cijelo tijelo. Osim toga, posebnost sup-a je u tome što na vodi, daleko od svega, možete slobodno gledati u morsku dubinu, ali i prema horizontu, što je zasigurno prekrasno iskustvo za sve ljubitelje prirodnih ljepota.

Prvi koraci

Prije nego krenete u vodi kako biste isprobali ovaj sport, poželjno je da se informirate te proučite savjete iskusnijih sportaša kada su u pitanju prvi koraci. Ključno je saznati što je više moguće o sup tehnikama. Kako biste bili barem malo samostalni na vodi, morat ćete naučiti koja je to osnovna oprema i kako ju koristiti, zatim osnovne sup tehnike veslanja koje će vam omogućiti da ne veslate u krug te na kraju par trikova koje će vam pomoći pri prvom izlasku na vodu.

Sup postaje sve popularniji

Potrebna oprema

Prilikom prvih izlazaka na vodu, razmislite da opremu iznajmite ili posudite od prijatelja kako biste prije kupnje bili sigurni da se želite baviti ovim sportom te kako ne biste uzalud ulagali u opremu koju nećete učestalo koristiti. Kasnije, ako se uvjerite da je ovaj sport ispunio vaša očekivanja u praksi kao i u teoriji, možete kupiti svoju opremu koja će biti prilagođena samo vama.

Prilikom odabira sup opreme za sebe, bit će ključno da kombinirate težinu vesla sa stupnjem vaše vještine, namjenu za koju ćete koristiti te uvjete vodene površine gdje se planirate upustiti u ovu pustolovinu. Ono što spada u osnovnu opremu zasigurno su daska, veslo, sigurnosna zviždaljka i svjetiljka te naprava za plutanje za slučaj nezgode. Za početak odaberite manju. mirniju vodenu površinu, bez previše valova i gdje nećete imati previše prepreka nego ćete se moći koncentrirati na učenje i usavršavanje vaše vještine.