Tehnologija nije zaobišla ni tenis

Tenis je sport koji je do prije nekoliko godina bio potpuno neovisan o tehnologiji. No, mnogo je tenisača ponekad bilo nezadovoljno odlukama sudaca. Suci u tenisu imaju zadnju riječ i njihova odluka se poštuje. Nerijetko je to rezultiralo velikim nezadovoljstvom igrača. Budući da se loptica u tenisu prilikom serviranja kreće i brzinama većim od 200 km/h, nije čudno što suci ponekad nemogu točno procijeniti je li lopta završila u terenu ili izvan njega pa su ponekad zbog toga donosili pogrešne odluke. Kada je riječ o vrlo važnim poenima koji mogu odlučiti o pobjedniku, sučeva pogreška može itekako naškoditi igraču. Zato se sve više počelo govoriti o uvođenju tehnologije u tenis.

Oko sokolovo

Tehnologija koje se trenutno koristi u tenisu, ali i nekim drugim sportovima, naziva se Hawk eye, ili u prijevodu, oko sokolovo. Radi se o posebnom kompjuterskom sustavu koji uz pomoć nekoliko kamera smještenih oko terena može točno procijeniti mjesto na koje je pala loptica. U početku se ovaj sustav samo testirao na teniskim terenima na način da se rezultat tog sustava nije uzimao kao konačni, nego su i dalje suci imali završnu riječ. No, sustav se pokazao vrlo preciznim te su suci počeli priznavati njegove procjene.

Ova tehnologija ipak još uvijek nije dostupna na svim turnirima, već samo na onim većim i poznatijim. Igrači imaju pravo 3 puta tijekom jednog seta tražiti da im se prikaže rezultat ovog sustava. U tom slučaju, animacija na velikom ekranu jasno pokazuje gdje je završila loptica te sudac po tome formira svoju konačnu odluku. Ovaj sustav olakšao je posao sucima jer ovako igrači mogu provjeriti njihove dvojbene odluke.

O tome koliko je ovaj sustav učinkovit, govori i činjenica da se osim u tenisu koristi i u drugim sportovima, poput kriketa, badmintona, odbojke te su sportaši vrlo zadovoljni njegovom funkcionalnošću.

Sve se češće govori i o namještanjima mečeva u tenisu

Tenis se u zadnjih nekoliko godina sve više spominje i u negativnom kontekstu vezanom uz poštenje igrača. Naime, mnogi teniski mečevi izgledali su sumnjivo, a s druge strane prijavljeno je jako puno interesa za klađenje na upravo određeni ishod na kladionicama kakav se kasnije i dogodio.

Motivi za namještanje mečeva

Nažalost, tenis je za mnoge tenisače postao sport za koji je potrebno puno odricanja u životu, a koji im kasnije ne donese određenu imovinsku korist i sigurnost. Činjenica je da je tenis vrlo skup sport, od samog početka kad se krene s treniranjem pa sve do kasnijih putovanja po turnirima. Da bi se to sve kasnije isplatilo, tenisači moraju napraviti određeni uspjeh na turnirima kako bi za to dobili novčane naknade. No, oni kojima to baš ne polazi za rukom, imaju jako velike troškove, a malo novaca dobiju za pokrivanje tih troškova. Uglavnom je tu riječ o mladim tenisačima. I neki od njih vide namještanje svojih mečeva i klađenje na te mečeve kao izlaz iz te situacije i mogućnost zarade novca. Dokaže li im se da su bili uključeni u takve aktivnosti, vrlo vjerojatno će biti doživotno izbačeni sa daljnjih sudjelovanja na teniskim turnirima.

Dodatna zarada poznatijih igrača

Igrači koji se nalaze pri vrhu tablice, stekli su veliki popularnost pa ne čudi što se brojne velike tvrtke bore za potpisivanje sponzorskog ugovora s njima. Na temelju takvih ugovora, igrači osim kompletne opreme te tvrtke dobivaju i velike novčane iznose. Isto tako, brojne tvrtke angažiraju te popularne igrače u svojim reklamnim kampanjama jer znaju da će im to pomoći u prodaju njihovih proizvoda.
Budući da ti vrhunski igrači, koji tijekom godine dobivaju velike novčane iznose od pobjede i sudjelovanja na turnirima, a uz to i veliki novac od sponzorskih ugovora i naknada za reklamiranje, oni ne pomišljaju o mogućem namještanju jer bi si tako samo mogli uništiti karijeru.

Oprema za stolni tenis

Loptica za stolni tenis
Međunarodna pravila nalažu proizvođačima loptica za stolni tenis težinu od 2,7 g i mjere loptice od 40 mm u promjeru. Pravila kažu, da se loptica spuštena iz visine 30,5 cm spuštena na standardni čelični blok mora od površine odbiti 24 do 26 cm visoko. Loptica promjera 40 mm bila je predstavljena tek iz Olimpijskih igara 2000. godine. Ta odluka naletjela je na neka neodobravanja, pošto se špekuliralo da je do promjene došlo da bi se omogućila prednost ne kineskih igrača. Loptica od 40 mm je sporija, dok Kinezi napadaju brzo s puno zabijanja. Loptica može biti narančaste ili bijele boje.

Stol za stolni tenis
Stol je po pravilima dugačak 2,74 m i širok 1,52 m. Visine 76 cm, izrađen je od Masonita ili nekog drugog sličnog drvenog materijala. Igrača površina stola za stolni tenis je po pravilima ITTF, ili Međunarodne federacije za stolni tenis, plave ili zelene boje s premazom za izglađivanje površine.

Reket za stolni tenis
Igrači su prema pravilima ITTF-a opremljeni s drvenim reketom koji je obdan gumom s jedne ili oba dvije strane. Po pravilima mora biti barem 85 % debljine reketa izrađene od drva, pa se kod izrade često pojavljuju i materijali kao što su karbon, aluminij te slični. Ma da nema pravila o veličini površine reketa za stolni tenis, najčešće se radi o dužini od 16,5 cm i širini od 15 cm.