Tenisice za trčanje po raznim podlogama

Sve je više ljudi koji se aktivno bave trčanjem. Dio njih to čini zbog zdravlja i sve više doktora i stručnih osoba preporučuje trčanje kao odličnu aktivnost da biste ostali u formi i da regulirali svoju tjelesnu težinu. Osim njih, jako mnogo sportaša, bilo da se radi o rekreativnim ili profesionalnim, trčanjem održava svoju fizičku kondiciju. A ima i onih koji se tek povremeno odluče na trčanje, kao jednu dodatnu aktivnost koji su unijeli u svoj život. Kako bi trčanje bilo što ugodnije iskustvo, bitno je kupiti i odgovarajuće tenisice za trčanje. Mnogi zanemaruju taj aspekt i trče u prvim tenisicama koje im dođu pod ruku. Ali to je svakako krivi koncept i mnogi upravo zbog toga nerijetko odustaju od trčanja, jer im predstavlja preveliki napor.

tenisice za trčanje

Odgovarajuće tenisice za trčanje

Kada uđete u neku trgovinu s tenisicama, vidjet ćete da su kategorizirane po namjeni. Pronaći police s tenisicama za trčanje je lako, ali teško je izabrati odgovarajući od svih ponuđenih modela. Prije svega, trebate razmisliti o tome planirate li trčati samo u toplije doba godine ili i u zimsko. Postoje razlike među tenisicama za trčanje ovisno o godišnjem dobu tako da će to biti vaša prva dilema. A iduća se odnosi na podlogu po kojoj najviše planirate trčati. Tenisice za trčanje namijenjene trčanju po cesti i trčanju po neravnim terenima se također razlikuju. Razlika se najviše može primijetiti po potplatu. Kod onih koje su namijenjene za neravne terene, potplati imaju zubce kako bi bolje prianjali uz podlogu. S druge strane, tenisice za trčanje po cesti imaju potpuno ravne, glatke potplate.

Cijene

Cijene tenisica se također razlikuju, ponajviše od proizvođača do proizvođača. Kao što je slučaj i s drugim proizvodima, tenisice za trčanje onih najpoznatijih proizvođača su u većini slučajeva najskuplje. To se opravdava nešto kvalitetnijom ukupnom izradom, no, ako planirate trčati svega nekoliko puta godišnje, one jeftinije bi trebale zadovoljiti vaše potrebe.

 

Tenisice za trčanje za različita godišnja doba

Trčanje je mnogima omiljena aktivnost u toplijim mjesecima u godini. No, ima onih koji trčanje toliko vole da trče i u hladnijim mjesecima. Često je riječ o profesionalnim sportašima koji žele cijele godine ostati u formi. Bez obzira u koje godišnje doba trčite, važno je imati kvalitetne tenisice za trčanje. Izbor je velik, a ako trčite cijele godine, preporuka je imati različite tenisice za trčanje za različita godišnja doba.

Razlike u tenisicama za trčanje ovisno o godišnjem dobu

Ako se trčanjem planirate baviti cijele godine, to znači da ćete ponekad trčati pri vrlo visokim temperaturama, a ponekad pri vrlo niskim temperaturama, a lako je moguće i da ćete trčati po kiši, snijegu i sl. Za to vam neće biti dovoljno jedne univerzalne tenisice za trčanje, već će biti potrebna barem dva modela, jedan za toplije, a jedan za hladnije uvjete.

tenisice za trčanje

Tenisice za trčanje za toplije vrijeme izrađene su od nešto lakših materijala i često imaju mrežicu kako bi što više zraka moglo strujati kroz njih. To za posljedicu ima puno bolju prozračnost kako bi se stopala što manje znojila. Trčanje u neadekvatnim tenisicama primjerice ljeti bit će puno neugodnije iskustvo, a zbog intenzivnog znojenja, mogli biste i dobiti žuljeve.

S druge strane, tenisice za trčanje u hladnije vrijeme moraju pružiti baš ono suprotno. Moraju se pobrinuti da stopala budu dobro ugrijana, inače će trčanje biti otežano. Često takve tenisice za trčanje imaju i nešto deblji đon. A uz samo grijanje, ovakvi modeli moraju biti i vodonepropusni. Trčanjem u hladnije vrijeme često ćete biti izloženi i kiši, snijegu i drugim nepogodama, stoga je iznimno važno da vaše tenisice za trčanje ne propuštaju vodu.

Kupnjom i korištenjem odgovarajućih tenisica za trčanje u određeno godišnje doba, trčanje će biti zabavna aktivnost u kojoj ćete uživati, bez obzira na vremenske uvjete.

Važno je imati dobre tenisice za trčanje

Tržište obućom danas je prepuno različitih komada obuće. Kada je riječ o najpopularnijem komadu obuće, onda su to svakako tenisice. Tenisice su odavno mnogima omiljeni komad obuće koji mogu kombinirati na razne načine, a ujedno su i vrlo udobne. Nekada se tenisice nisu razlikovale po svojoj namjeni, no danas je situacija bitno drugačija. Tako su danas u trgovinama tenisice kategorizirane po svojoj namjeni. A vrlo veliki udio tenisica u trgovinama čine tenisice za trčanje.

tenisice za trčanje
Važno je imati dobre tenisice za trčanje

Pripazite na kvalitetu

Bavite li se trčanjem, profesionalno ili rekreativno, bit će vam potrebne tenisice za trčanje. Mnogi zanemaruju činjenicu o važnosti tenisica pa kupuju bilo kakve tenisice za trčanje. No, nikako ne biste smjeli počiniti takvu pogrešku. Naime, tenisice za trčanje posebno su prilagođene nozi i onome za što su namijenjene, trčanju. Ukoliko pokušate trčati u klasičnim tenisicama, one vam u određenim trenucima neće pružiti dovoljno stabilnosti i bit ćete podložniji ozljedama. Možda ste i sami ponekad pokušali potrčati u običnim tenisicama i doživjeli da vam se noga oklizne i da krivo stanete. A upravo loše tenisice su krive za tako nešto. Zbog toga je bolje uložiti u kvalitetne tenisice za trčanje kako biste spriječili moguće ozljede.

Većina robnih marki koje proizvode i prodaju tenisice ima i posebnu kategoriju ovakvih tenisica. Cijene se razlikuju, kao i sam izled.Prilikom kupnje ne biste trebali toliko pažnje posvećivati samom izgledu, već udobnosti. Zato prije kupnje isprobajte tenisice kako biste bili sigurni da vam pristaju u potpunosti. Poneki modeli dolaze čak u velikom broju veličina, čak i u rasponu od pola broja. Tako ako vam je ponekad potrebno da vam tenisice za trčanje budu samo mrvicu veće ili manje, postoji mogućnost da ćete pronaći tu idealnu veličinu. A kada je pronađete, preostaje vam samo da izađete i potpuno sigurno uživate u trčanju u svojim tenisicama za trčanje.