Tehnologija nije zaobišla ni tenis

Tenis je sport koji je do prije nekoliko godina bio potpuno neovisan o tehnologiji. No, mnogo je tenisača ponekad bilo nezadovoljno odlukama sudaca. Suci u tenisu imaju zadnju riječ i njihova odluka se poštuje. Nerijetko je to rezultiralo velikim nezadovoljstvom igrača. Budući da se loptica u tenisu prilikom serviranja kreće i brzinama većim od 200 km/h, nije čudno što suci ponekad nemogu točno procijeniti je li lopta završila u terenu ili izvan njega pa su ponekad zbog toga donosili pogrešne odluke. Kada je riječ o vrlo važnim poenima koji mogu odlučiti o pobjedniku, sučeva pogreška može itekako naškoditi igraču. Zato se sve više počelo govoriti o uvođenju tehnologije u tenis.

Oko sokolovo

Tehnologija koje se trenutno koristi u tenisu, ali i nekim drugim sportovima, naziva se Hawk eye, ili u prijevodu, oko sokolovo. Radi se o posebnom kompjuterskom sustavu koji uz pomoć nekoliko kamera smještenih oko terena može točno procijeniti mjesto na koje je pala loptica. U početku se ovaj sustav samo testirao na teniskim terenima na način da se rezultat tog sustava nije uzimao kao konačni, nego su i dalje suci imali završnu riječ. No, sustav se pokazao vrlo preciznim te su suci počeli priznavati njegove procjene.

Ova tehnologija ipak još uvijek nije dostupna na svim turnirima, već samo na onim većim i poznatijim. Igrači imaju pravo 3 puta tijekom jednog seta tražiti da im se prikaže rezultat ovog sustava. U tom slučaju, animacija na velikom ekranu jasno pokazuje gdje je završila loptica te sudac po tome formira svoju konačnu odluku. Ovaj sustav olakšao je posao sucima jer ovako igrači mogu provjeriti njihove dvojbene odluke.

O tome koliko je ovaj sustav učinkovit, govori i činjenica da se osim u tenisu koristi i u drugim sportovima, poput kriketa, badmintona, odbojke te su sportaši vrlo zadovoljni njegovom funkcionalnošću.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.