Trendovi u vezi cipela se često mijenjaju

Cipele su jedna od vrsta obuće za ljudska stopala čija je glavna uloga zaštita. Pojava prvih cipela zabilježena je u davnoj prošlosti. Dob prvih sandala određena je na prije 10 000 godina i pronađene su u Americi, u saveznoj državi Oregon. Pretpostavlja se da su izrađene zbog potrebe da se tadašnji čovjek zaštiti u posebnim okolnostima, jer tada se cipele nisu nosile svakodnevno. Danas je iznimka da se ne nose cipele. Jedan od razloga može biti vjerske prirode, na primjer, prilikom ulaska u neke hramove, ali velik razlog je često i siromaštvo, pogotovo u zemljama trećeg svijeta.

Raznolikost i trendovi

Cipele se izrađuju od mnogo različitih materijala te sama kvaliteta zbog masovne proizvodnje je jako opala u posljednje vrijeme. Razlikujemo muške, ženske i dječje cipele te one za posebne namjene. Porastom proizvodnje i povećanom potražnjom promijenila se i tehnologija koja se koristi za samu izradu cipela, ali i izbor koji je na raspolaganju pojedincu. Žene tako mogu birati žele li visoku ili nisku petu, dok muškarci biraju između casual ili više sportskog stila. Izbor je stvarno jako velik.

Postoje i razni dodaci, kao što su na primjer različiti ulošci koji se stavljaju u cipele ili kreme za održavanje cipela. Ulošci su postali sve potrebniji dodatak jer se zbog loše kvalitete cipela naše stopalo previše znoji i samo nošenje postaje neudobno. Iako je nošenje čarapa unutar cipela bilo primarno zbog zadržavanje topline, danas je ono pravilo čak i za vrijeme toplijeg vremena upravo kako bi cipela manje nažuljala stopalo.

Često su upravo moda i trendovi razlog zbog kojih se trpi neudobnost te cipele sa jako visokom petom utječu na žensko držanje, na kralježnicu i uzrokuju mnogobrojne zdravstvene probleme. Danas se također nudi izbor između cipela na vezice, čičak ili bez ičega te se raspon brojeva cipela povećao dok je sam dizajn i raznolikost u izgledu cipela toliko narastao da se cijela jedna grana modne industrije posvetila dizajnu cipela.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.