Uživajte u ljepoti prirode planinarenjem

planinarenje

Aktivni odmor danas je sve popularniji, jer sve više ljudi danas većinu vremena provodi u kući. Želite li razgledati lijepu prirodu i uživati u svježem zraku, onda je planinarenje jedan od najboljih načina da provedete svoj odmor. Želite li se upustiti u planinarenje, dobra priprema pola je posla.

Poboljšajte svoje zdravlje

Planinarenje je oduvijek bilo znano kao aktivnost koja je dobra za dušu i tijelo. Mir, tišina i opuštajući utjecaj prirode, kao i odmak od gradske vreve, dobri su za ponovno punjenje baterija, no planinarenje je također i odlična aerobna tjelovježba koja odlično djeluje na srce i krvožilni sustav. Osim toga, planinarenje je odličan način da ojačate svoje mišiće i poboljšate svoj osjećaj za prostor i koordinaciju – i sve to u prirodnom okruženju, bez potrebe za vježbanjem, trenerom ili pretplatom u tenetani.
Uz to, možete uživati u prekrasnim pogledima, novim iskustvima, zvukovima prirode i svježem zraku, kao i u dobrom društvu ostalih planinara. Ako vam se posreći i dobro vrijeme, onda je planinarenje uživancija kojoj ćete teško odoljeti kasnije.

Dobra priprema je ključ

Planinarenje ne treba shvatiti olako. Loša priprema učinit će planinarenje u najmanju ruku neugodnim iskustvom, a ako nemate sreće može biti i opasna. Stoga prije planinarenja svakako provjerite imate li svu potrebnu, odgovarajuću i ispravnu opremu za planinarenje. Prije svega to su planinarske cipele, koje su najbitniji dio cijele opreme. Nakon toga, tu je i odjeća koja je prilagođena vremenskim uvjetima, kao i planinarski ruksak u kojemu ćete nositi sve potrebne stvari poput vode, hrane, pa čak i šatora, planirate li prenoćiti u prirodi.
Sa sobom svakako trebate imati i jedan komplet rezervne odjeće, mobitel kojemu je baterija puna, komplet hitne pomoći te kompas s kartom ili GPS. Po ljeti ne zaboravite i kremu za sunčanje te šilterice, a po zimi dodatke poput kape, šala, rukavica i toplih čarapa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.